Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogás a hazafias, honvédelmi nevelés érdekében

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. január 20. 17:49

Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola január 20-án, szerdán. A szövetség első ízben kötött ilyen jellegű megállapodást oktatási intézményekkel. Céljuk a hazafias nevelés elmélyítése, valamint a honvédelmi ismeretek átadása.

együttműködési megállapodás_Székesfehérvár (1)

A dokumentum ünnepélyes aláírása előtt dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke beszédében Johann Wolfgang von Goethe szavaira emlékeztette a megjelenteket, miszerint a gyermekeink számára a legjobb, ha „gyökereket és szárnyakat” adunk nekik.

„A megállapodás célja éppen ez: a fiatal nemzedék értékrendjét, szellemiségét, hozzáállását; a hazához való kötődését szeretnénk erősíteni, mert a nemzet ereje éppen az említettekben rejlik. Amennyiben a szellemiség rendben van, bármilyen kihívással szemben meg tudunk maradni hazánkban, magyarként. Láthatjuk, hogy a 21. század a kihívások időszaka” – fogalmazott az elnök. Beszédében kiemelte: kötelességünk olyan „védőkart” adni a fiatal nemzedéknek, melynek segítségével sikeresen helyt tudnak állni a küzdelmek során.

együttműködési megállapodás_Székesfehérvár (2)

„Amellett, hogy a szövetségesek nagyon fontosak, tényleges bajban elsősorban mindig önmagunkra támaszkodhatunk, saját nemzetünk erejére. Apró lépésenként ezt szeretnénk megteremteni az iskolákban folyó hazafias, honvédelmi nevelés teljes körű támogatásával” – zárta szavait az elnök.

Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Székesfehérvár egyrészt hűen őrzi katonai hagyományait, másrészt büszke a városban települt, különböző szintű katonai szervezetekre, alakulatokra. Elmondta: a Honvédelmi Sportszövetség a sporton keresztül nyitja meg a gyerekek számára a kaput a hazaszeretet mélyebb megismerése előtt.

együttműködési megállapodás_Székesfehérvár (3)

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója és Laczkó Gábor intézményvezető úgy vélték: az iskolák eddig is elkötelezettek voltak a honvédelmi nevelés terén, de most a lehetőségek tárháza nyílik meg előttük.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere szerint nem véletlen, hogy a patinás katonavárosban írták alá a legelső ilyen megállapodást. „Nagy szerepet játszik a térségben a haderő, és további fontos feladatok várnak még ránk a hazafias nevelés terén is” – összegezte az alpolgármester.

A fehérvári tankerületben tanuló diákok a megállapodásnak köszönhetően, - egyebek mellett - különböző honvédelmi táborokban vehetnek majd részt.

együttműködési megállapodás_Székesfehérvár (4)