Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kötelék egy életen át

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2021. szeptember 29. 17:13

Az MH vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandárhoz bevonult, szerződéses legénységi, valamint katonai végzettséggel nem rendelkező tiszti és altiszti állomány alapkiképzést lezáró ünnepélyes katonai eskütételét rendezték meg szeptember 29-én, szerdán, a Petőfi laktanya alakulóterén.

IMG_4270

Az alapkiképzést augusztus 23-án megkezdő, majd azt sikerrel teljesítő negyven szerződéses tiszt, altiszt és honvéd a hozzátartozók és családtagok előtt tette le az esküt és kötelezte el magát a haza fegyveres védelmére. Az eskü szövegét Vincze György Erik hadnagy mondta elő.

IMG_4288

Mudra József ezredes, az alakulat parancsnoka emlékeztetett: az alapkiképzés valóban minden további katonai képzés alapjaként szolgál. „A most esküt tett katonák az eddigieknél is sokkal többet fognak még tanulni és tapasztalni a katonai pálya során” – mondta. A parancsnok - utalva többek között a pandémia okozta veszélyhelyzetre, valamint a déli határvédelmi feladatokra - kiemelte: az elmúlt időszak arra tanított meg mindenkit, hogy a katonáknak olyan feladatokra is fel kell készülniük, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Mudra ezredes rámutatott: az esküt tett katonák egy nagy és bonyolult rendszer részévé váltak. Egy olyan rendszeré, melynek meghatározó eleme az egyes ember, a katona, de erejét az egység adja.

A beszédet követően az alapkiképzésen kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonák számára adományozott elismeréseket adtak át. Ezután a dandárparancsnok külön megköszönte a kiképzés során, csapatgyakorlatuk alatt, rajparancsnoki feladatokat ellátó, s az eskütételen is részt vevő másodéves honvéd tisztjelöltek munkáját. Mint hangsúlyozta, reméli, hogy a dandárnál töltött időszakban hasznos tapasztalatokat szereztek. Kiemelte: az alakulat szívesen várja őket a még betöltetlen tiszti beosztásokban.

IMG_4363

Dr. Hetei Tünde hadnagy sokkal előbb tudta, hogy katona szeretne lenni, mint orvos – s ma már katonaorvosként tehetett esküt a Petőfi laktanya alakulóterén. Az idén júliusban, Szegeden végzett doktornőt családja mindenben támogatta, hiszen szülei is katonaorvosként szolgálnak. Így a katonaéletet már alaposan ismerve döntött úgy, hogy a „szülői nyomás” teljes hiányában is az egyenruhát választja. „Saját magamnak és a barátaimnak is be tudtam bizonyítani, hogy igenis képes vagyok rá, és nőként is helyt tudok állni. Az alapkiképzés kemény volt, de a mélypontokon a csapattal közösen sikerült túllendülni. Hatalmas erőt jelent, ha van egy csapat, ha vannak bajtársak…” – mondta.

Az eskü előmondója, Vincze György Erik hadnagy a többi társához képest talán egy kis előnnyel érkezett az alapkiképzésre: aktív sportolóként nem csak remek fizikai állapotban volt, de mentálisan is hozzá volt már szokva az „ezt meg kell csinálni” - helyzethez, így a parancsok világához már könnyebb volt hozzászoknia. Tavaly november óta az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban dolgozott, s biológusként, illetve honvédelmi alkalmazottként a molekuláris genetikai laboratóriumban azonnal a történések sűrűjébe került, hiszen ez az egység akkor az integrált COVID-laboratórium része volt. Az ott kapott, óriási terhelés sem tántorította el: hiszen kifejezetten örül annak, hogy katonaként „kiszakadhat” a laborok falai közül.

Címkékeskü