Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kötelékfelkészítésen a tartalékos katonák

Szöveg: Molnár Dénes önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 20. 13:43

Megkezdődött az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj önkéntes tartalékos katonáinak raj szintű összekovácsolása, valamint a parancsnoki állomány felkészítése Hajdúhadházon, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázis gyakorló- és lőterén.

0W0A3891

Ahhoz, hogy az önkéntes katonák kötelékben tudják végrehajtani a területvédelmi zászlóaljak egyre bővülő feladatrendszeréből adódó komplex feladatokat, elengedhetetlen, hogy a kiképzés újabb, magasabb szintre emelkedjen. A zászlóalj márciusban elindított, összetett felkészítése nemcsak a tartalékos katonák kiképzettségi szintjének emelését, hanem a raj-, valamint szakaszparancsnokok kisalegység-vezetői felkészítését is magába foglalja. 

A foglalkozás négy összevonása alatt az önkéntesek a raj- és szakaszkötelékben végzett feladatainak végrehajtásához szükséges képességeket sajátítják el. Az első, négynapos összekovácsolás elején a tartalékosok taktikai fegyverkezelés tréning keretében a gépkarabély készségszintű és biztonságos használatát sajátították el. A száraz begyakorlást vaktöltényes végrehajtás követte, mely elősegíti a lövéssel járó hangterhelés kezelését és az erőhatások kontrollálását.

0W0A3922

A kötelékfelkészítés következő mozzanataként a tartalékosok gyakorolták a helikopter ki-, és berakó körlet biztosításának fogásait, valamint a gépre szállás helyes végrehajtását. Menetgyakorlat során a katonák megtanulták a terep adottságainak megfelelő menetalakzatok váltását, valamint a veszélyes terepszakaszokon történő biztonságos áthaladást.

Az első összevonás éles lövészettel zárult, ahol elkezdődött a végső cél, az éles köteléklövészetre történő alapos, folyamatosan növekvő elvárások mentén történő felkészülés.

0W0A4316

Az összevonások alkalmával a kiképző állomány külön hangsúlyt fektet a parancsnokok képzésére, mentorálására. A szakmai ismeretek elsajátítása mellett fontos a vezetői kompetenciák, attitűdök fejlesztése is.

A kiképzéshez csatlakozott a zászlóalj koszovói békefenntartó misszióból a közelmúltban hazatért tartalékos állománya is. A külszolgálat alatt és az azt megelőző felkészítés során elsajátított ismeretek, kompetenciák birtokában az önkéntesek segíteni tudják társaikat, amely nagyban hozzájárul a kiképzés sikeréhez.