Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel hatmilliárd dollár plusz a dán hadseregnek

2023. május 7. 19:49

A dán kormány azt javasolja, hogy az országban a következő tíz év során a korábban betervezetten felül fordítsanak 5,65 milliárd dollárt (több mint 1900 milliárd forintot) a hadsereg fejlesztésére – jelentette be Troels Lund Poulsen ügyvivő védelmi miniszter koppenhágai sajtótájékoztatóján.

Az összeg nem tartozik bele abba a keretbe, amelyből – a NATO többi tagállamával összhangban – Dánia folyamatosan növeli védelmi kiadásait, hogy azok a tervek szerint 2030-ig elérjék a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát.

Az elkülönítendő összeg célja a védelmi tárca megbízott vezetője szerint, hogy „újrateremtsük a hadsereg alapjait”. Úgy vélte, a korábbi dán kormányok nem helyeztek elég hangsúlyt a védelmi kiadásokra, miközben a gazdasági helyzet és az elmúlt évek nemzetközi biztonságpolitikai kihívásai behatárolták a védelmi költségvetést.

„Híján vagyunk katonáknak. Számos épület elavult vagy egyszerűen lelakottá vált” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Flemming Lentner, a dán hadsereg tábornoka is, hozzátéve: „ugyanez igaz a hadsereg bizonyos felszereléseire és technológiai rendszerére is”.