Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges egyenruhák a nagyvilágból

Szöveg: Teszler Vendel |  2023. május 7. 17:42

Napjainkban természetes a számunkra, hogy a katonák, a különböző fegyveres erők tagjai egyenruhát viselnek. Mindez azonban csak a 19. század elején vált általánossá világszerte. Kezdetben az egyenruhák alapvető célja a megkülönböztetés volt (az ellenségtől), aztán az idők során megannyi egyéb elemmel bővült a szerepük. Közülük látványelem szempontjából pillantunk rá egy pár színes darabra.

II. Gusztáv Adolf svéd király (1611–1632) nevéhez fűződik az az „uniformis történeti” korszak, amikor először egy teljes hadsereg egyenruhát viselt. Pár évtizeddel később, a 17. század második felében Franciaországban kötelezővé vált az egyenruha, melynek viselete aztán elterjedt egész Európában. Amíg az uniformis világjelenséggé vált a 19. század elején, egyre több és összetettebb szerepet kapott. Eleinte kizárólag a csata közbeni láthatóság – s így a szín – számított, a fekete füsttől telített harcmezőkön életbe vágó volt, hogy a lőfegyverek fokozott használatának megjelenésével ne saját bajtársaikra tüzeljenek a katonák. A gyakorlati funkciók erősödésével az arisztokrácia egyenruhaviselési privilégiuma az állami hadseregek szerveződésének idejével eltűnt. A 18-19. század társadalmi változásait hűen tükrözte a katonák (egységes) viselete, része volt a demokratizálódási folyamatnak.

Az 1800-as években az egyenruha láthatóvá vált Európában, mindennapi jelenséggé vált. Egyszerre több mindent szimbolizált: kötelesség- és áldozatvállalást, megfelelni vágyást, hazafiságot, a társadalmi mobilitás lehetőségét és a férfiasság jelképe is lett. Miközben uniformizált, egyben a különbségeket is tökéletesen megtestesítette: katonai/civil, rangok, státuszok, haderőnemek (gyalogság, tüzérség, tengerészet).

A haditechnika fejlődése aztán komoly változásokat hozott az 1900-as évek elejéig. A láthatóság helyett a fehér lőporos, illetve lőpor nélküli, hatalmas tömeghadseregek jellemezte hadikörnyezetben már a láthatatlanság vált életfontosságúvá. Amíg az első világháborút még jobbára tradicionális uniformisokban kezdték a hadviselő felek, addig az első világégés végére már az álcázás, túlélés igényéhez alakították a viseleteiket. Az élénk színek eltűntek, jellegtelenné váltak a harctéri ruházatok. Az egyenruhák típusai megszaporodtak, végleg elkülönültek a csaták, a parádék és a napi békeidős szolgálatok viseletei. A második világháborút követő társadalmi változások hatására (az emberi élet felértékelődése, békemozgalmak, kötelező sorkatonaság megszűnése) mára a rejtőzködés képességének növelésével a kényelmi, kímélő funkciók kerültek előtérbe a mozgékonyság, a jobb harcképesség biztosítása érdekében.

A harctéri egyenruháknál. A parádék, ceremóniák díszegyenruhái viszont a nemzeti hagyományok konzerválásának szándéka okán is számos helyen a mai napig megőrizték színességüket, egyediségüket. A nagyvilág különleges egyenruháiból mutatunk be egy párat alább.

Evzones_at_Changing_of_the_Guard,_Syntagma_Square,_Athens

Görög evzonok

A görög elnöki testőrség katonái. A ceremoniális feladatokat ellátó egység tagjait a hadsereg gyalogsági, tüzérségi és páncélos csapataiból verbuválják. Egyenruhájuk az egykori Ottomán-ellenes felkelők viseletére hasonlít, akik az 1400-as és 1800-as évek között küzdöttek hazájuk függetlenségéért. Szabadságharcuk emlékéül az evzonok viselte szoknyaszerű fusztanella négyszáz redőből áll. A cipőjükön található pom-pom annak idején két célt szolgált, viselőjük lábát melegítette és kést rejtettek el benne.

swiss guard

Svájci gárda

A római pápa testőrsége Vatikánvárosban, de facto Vatikán állam hadereje. A Szentatya védelmére Svájcban toborzott zsoldos alakulat 1506. január 22. óta látja el feladatát, melynek tagjai ma kizárólag svájci állampolgárságú nőtlen férfiak lehetnek. Különleges, a híres középkori festő és építész, Raffaelo művészeti hatását tükröző egyenruhájuk jelenlegi formája a 1910-es években alakult ki. Ünnepélyes alkalmakkal a színekben pompázó, csíkos egyenruhájukat mellvérttel, körgallérral és strucctollal díszített fényes sisakkal viselik.

Fiji_Military_Forces

Fidzsi-szigetek elnöki testőrség

A 900 ezres Csendes-óceáni állam 6500 fős hadserege 1970 óta világszerte aktív résztvevője az Egyesült Nemzete Szervezet békefenntartó misszióinak. Lakosságszámához viszonyítva minden más nemzetnél több katonát biztosított az ENSZ békemissziói számára. A Fidzsi-szigetek kormányépületét és elnöki rezidenciáját védő elnöki testőrség tagjai vörös katonai inget és a hagyományos helyi viseletnek megfelelő, keményre vasalt szoknyaszerű szulut viselnek, nyitott szandállal!

French Foreign Legion Pioneers

A francia idegenlégió utászai

A hagyomány alakulata. A Francia Idegenlégió parádéin élen masírozó Les Pionniers (Utászok) szakállas katonák, akik a derekukon bölénybőrből készült köpenyt hordanak, míg a vállukon élezett fejszét visznek. Az egység tagjai a 18. században a francia királyi hadsereg gyalogos ezredeinek gránátos alakulataival szolgáltak. Fő feladatuk az ellenség által emelt akadályok lerombolása volt fejszéik segítségével. Békeidőben az utászok szakemberekként tevékenykedtek, épületeket húztak fel, javítottak, átjárókat nyitottak a növényzettel vastagon benőtt terepeken.

Indian border force_nagy

Indiai határvédelmi erők

A következő évtizedekben a világ tartósan legnépesebb államává váló India Pakisztánnal és Bangladessel közös határait védő szervezet egyike az ország központi fegyveres rendőrségének hét alakulata közül. Az 1965-ös indiai–pakisztáni háború idején hozták létre, s ma már 265 ezer fős aktív állománnyal rendelkezik. A közel 200 zászlóalja között található egy tevés kontingens is. Az európai szemnek meglepő fejviselet megszokott eleme az indiai hadsereg egyenruhájának. A fejdísz különböző színei és mintázatai a különböző alakulatokat jelölik.