Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közép-Kelet-Európában biztonságban vagyunk?

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. szeptember 20. 8:41

„A terrorizmus problémája Magyarországon és környezetében a 2001–2011 közötti időszakban” címmel rendezett tudományos-szakmai konferenciát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Biztonságpolitikai Szakkollégiuma szeptember 19-én, hétfőn.  A témában hat előadó fejtette ki nézeteit az egyetemistákból és szakértőkből álló hallgatóságnak.

A konferenciára százhetvenen regisztráltak – főleg az egyetem diákjai, oktatói, illetve más honvédségi, rend- és katasztrófavédelmi szervezetek munkatársai, de fontosnak érezték a részvételt a BKV és a Fővárosi Vízművek szakemberei, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Államkincstár képviselői is – tudtuk meg dr. Németh Józseftől, a ZMNE munkatársától.

A tanácskozást a biztonságpolitikai szakkollégium szervezte meg, egyrészt az Egyesült Államokat 2011. szeptember 11-én ért terrortámadás tizedik évfordulójának okán, másrészt pedig az új szakember-generáció továbbképzése érdekében. A nemzetvédelmi egyetem különböző műhelyeiben már több éve folyik a terrorizmus jellegének kutatása, valamint az ellene való fellépés és a terrorizmus elleni háború lehetőségeinek elemzése. A szervezők az ebben részt vevő hallgatóknak kívánták bemutatni, hogyan alakult Magyarország terrorfenyegetettsége 2001–2011 között, és hogy mik a legújabb kutatások eredmények.

A tudományos pályán fiatalnak számító doktoranduszok és posztdoktorok ilyen továbbképzésével az egyetemek egyik legfontosabb feladata, a tehetséggondozás is megvalósul – hangsúlyozta a szakember – , hozzátéve, hogy a konferenciát az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.1.1 pályázatának támogatásával szervezte a szakkollégium.

Az első előadó Hajdú János rendőr dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ vezetője volt, aki Magyarország terrorizmus elleni küzdelemben vállalt szerepéről beszélt, mondván: a világon mindenhol, így nálunk is a szegénység elleni küzdelem és a demokratikus eszmék elterjesztése a legalapvetőbb a terrorizmus elleni harcban.

Tálas Péter, a ZMNE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója „Magyarország és környezetének terrorfenyegetettsége a számok tükrében" címmel tartott előadást, a különféle felmérések és statisztikák adatainak egybevetésével. Igen eltérő számokat találunk a terrorizmus mértékéről a nemzetközi adatbázisokban – mondta – a tendenciák azonban így is látszanak. Kimutatható, hogy a 2004 és a 2011 közötti intervallumban, 2006–2007-ben jelentősen nőtt a terrorizmus, azt követően napjainkig viszont csökkent. Európában a Balkánon a legnagyobb terrorizmus veszélye, Közép-Kelet-Európában pedig a legkisebb – tette hozzá.

Az egyetem docense, dr. habil. Horváth Attila alezredes a terrorizmus lehetséges célpontjairól beszélt, majd a kritikus infrastruktúra védelmének lehetőségeit ismertette. Répási Krisztián, a ZMNE doktorandusza az európai terrorizmus különböző típusait elemezte. Krasznay Csaba, a ZMNE doktorandusza, a kiber-terrorizmus megjelenéséről és annak jellemzőiről beszélt.

A konferencia utolsó előadását dr. Németh József, a ZMNE munkatársa, s egyben az MTA Bolyai János Kutatói ösztöndíjasa tartotta, “A Magyar Honvédség erőfeszítéseiről a terrorizmus elleni küzdelemben" címmel.
A rendezvény szakmai hozzászólásokkal és vitával zárult.

1595924751

Fotó: A szerző felvételei