Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2012. december

2013. január 8. 10:59

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

Görgei megmentői

1595947252
Komáromnál, 1849. július másodikán Görgei Artúr tábornok súlyos fejsérülést szenvedett, ám a kiváló katona sérülése ellenére is képes volt hadvezéri feladatait ellátni, gyors felépülése pedig fizikumát dicséri. Ez ugyanakkor önmagában még kevés lett volna: az életben maradáshoz, a gyógyuláshoz kellettek a jól felkészült orvosok is. A tábornok kezelésében – közvetlenül vagy közvetett módon – számos kiváló szakember, például a magyar medicina történetének két szimbolikus, nagy formátumú alakja, Balassa János (1814–1868) és Lumniczer Sándor (1821–1892) is részt vett.

Haderő

Erős hit, erős akarat

A Magyar Honvédség vezénylőzászlósi beosztásába történt beiktatásakor Kriston István négy pontban foglalta össze célkitűzéseit, melyek között az első helyen szerepelt az altiszti kar elfogadottságának, elismertségének erősítése. Mindezért a főtörzszászlós hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt sokat tesz.

Nagyvilág

Radar

Egyebek mellett a dán védelmi minisztérium páncélozott szállítójármű-beszerzéséről, a Kanadai Királyi Haditengerészet tervezett modernizációjáról, illetve a dél-koreai hadiipari cég, a KAI exportsikeréről is olvashatnak nemzetközi katona- és biztonságpolitikai híreink között.

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglaló rovatunkban hírt adunk – egyebek mellett – Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök afganisztáni látogatásáról, a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételéről, illetve a szomáliai katonák Ugandában, magyar segítséggel zajló felkészítéséről.


PRT-krónika

Az élet sűrűjében

Az afganisztáni kontingensek mindennapjaiban a szerencsének legalább akkora szerepe van, mint a professzionális felkészülésnek és szolgálatellátásnak – derül ki a Sándor Zsolt dandártábornokkal folytatott beszélgetésből, aki az MH PRT 5. váltásának parancsnokaként szerzett tapasztalatait osztotta meg magazinunkkal.

Építünk és védünk

Az MH PRT 6. váltása az előző két kontingens „zivataros" időszakát követően, viszonylagosan biztonságos körülmények közepette kezdhette meg misszióját. A „viszonylagosan" meghatározást azonban szó szerint és az afganisztáni körülményeknek megfelelően kell értelmeznünk, mert az csupán a támadások intenzitására és gyakoriságára vonatkozik.

Seregszemle

Játék katonák háborúja

Pár kiló homok, néhány méter madzag, fenyőágak, tujadarabkák, színes rajzszegek és műanyag kupakok – a terepasztal, a valóság eme kicsinyített mása a korszerű hadviselésben sem nélkülözhető.

Novemberben történt

Az előretolt légiirányítók szolnoki gyakorlatáról, a közigazgatási államtitkárok kecskeméti kihelyezett értekezletéről, a Magyar Honvédség alakulatainak leendő robbantás-foglalkozásvezetői részére tartott kiképzésről, illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter és Martin Glvác szlovák védelmi miniszter pozsonyi megbeszéléséről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Gázriadó!

Az éles harcanyagokkal folytatott kiképzés fontos eleme a vegyivédelmis katonák felkészítésének, hiszen igazán ekkor bizonyosodhatnak meg felszerelésük, eszközeik, illetve az alkalmazott mentesítőszerek hatékonyságáról.

Tábori posta

Rovatunkban ezúttal a NATO immár két évtizedes múltra visszatekintő válságkezelési gyakorlatának, a Crisis Management Exercise-nak a jelentőségéről, szerepéről olvashatnak.

Lemosható halál

Negyven évvel ezelőtt haszonállatok és fák megjelölésére használták, aztán kedvelt sporteszközzé vált, majd több ország hadserege is felfigyelt az alkalmazásában rejlő lehetőségekre. Hazánkban az 1990-es évek közepe felé jelent meg, míg a Magyar Honvédség katonái kiképzési célra az ezredforduló környékén alkalmaztak először festékpuskát.

Haditechnika

Több mint házőrző

Új, különleges feladatokra is felkészíthető, saját fejlesztésű könnyűpáncélvédettségű harcjárművel, a Komondorral jelentkezett a magyar védelmi ipar két reprezentánsa.

Figyelő szemek

Veszprém-Újmajorban a széles nyilvánosság előtt is bemutatkozott két magyar fejlesztésű, távolról irányított felderítő repülőgép, az Ikran és a Bora.

Hátország

Aki más-képp látja a világot

Közel kétszáz órát töltött a levegőben fényképezőgéppel a kezében. Tavaly óta a NATO Tiger Meet gyakorlatának hivatalos fotósa. Rendszeresen publikál hazai és külföldi repülési szaklapokban, turisztikai magazinokban. A taszári és a kecskeméti repülőterek betonja mellett megismerhette Afganisztán hegyeit is: nemcsak a PRT-8 és a PRT-11 katonáinak egészségére ügyelt, hanem ha a helyzet úgy hozta, „távirányítással" tűzszerészkutyát is operált. Ő dr. Toperczer István orvos alezredes, az utazás és a fotózás szerelmese.

Tradíció

Vitéz Barankay József százados földi maradványait 2012 nyarán exhumálták Ukrajnában, ami után felmerült a kérdés: miként lehetne megadni a legméltóbb végtisztességet a legendás katonának?

Állóháború

A Don folyó partját elérő 2. hadseregnek az ősz folyamán 200 kilométeres arcvonal mentén kellett védőállásokat kiépítenie. A munkálatokat azonban számos tényező hátráltatta, mindemellett a katonák egyre inkább úgy érezték: a politikai és katonai vezetés „leírta" őket. A „Most tél van és csend és hó és halál" felcímet viselő sorozatunk második részében felidézzük, hogy mi történt a magyar katonákkal az 1942. őszi hídfőcsaták és az 1943. januári áttörés közti időszakban.

Hivatástudat

A Zrínyi Média gondozásában jelent meg Kovács Tibor és Földesi Ferenc Jutastól Szentendréig című könyve, amely a magyar altiszt- és tiszthelyettesképzés történetét dolgozza fel. A hiánypótló kötet a tavaly, a honvédelmi tárca médiacégénél kiadott képes Ludovika-album „fivére".

Arzenál

A település fennállásának 800. évében, a Magyar Honvédség immár „első lépcsős" inkurrencia-tároló bázisának, az MH Rakétatechnikai Anyagraktárának 60. évfordulóján és a város egyik legjelentősebb munkáltatója, a NATO hivatalos, minősített beszállítója, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. 20. születésnapja alkalmából invitáljuk a kedves olvasót egy kis nyírteleki visszaemlékezésre.

Az esélyegyenlőségért

A Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában tartották a Magyar Honvédség esélyegyenlőségi referenseinek szakmai napját, melyen két fő téma, a romák társadalmi integrációja, illetve a „biológiai nem" és a „társadalmi nem" egymáshoz való viszonya köré csoportosultak az előadások.

Távol a hazától

Régi hagyomány, hogy karácsonykor képes levelezőlapon küldjük el üdvözletünket a hozzánk közelállóknak. Így tettek annak idején a fronton szolgáló katonák is, bár számukra több volt ez, mint jókívánságaik tolmácsolása: az egyetlen kapocs az otthoniakkal.


Közérdekű

A novemberben, különböző alkalmakból kitüntetettek, elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2012. október 15. és november 16. között elhunyt nyugállományú katonák és honvédségi közalkalmazottak neveit olvashatják összeállításunkban, melyet a „HONVÉD" Nyugdíjpénztár küldöttgyűléséről, a Hokosz-fórumról, a katonanemzedékek találkozójáról, illetve a katonasportolók díjátadó ünnepségéről szóló hír tesz teljessé.