Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Épületet neveznek el a magyar származású hősről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 8. 11:03

Az elmúlt év végén aláírták a törvényt: egy középületet, egy postát neveznek el a vietnami háborúban hősi halált halt, majd tavaly posztumusz a legmagasabb katonai kitüntetésben, a kongresszusi becsületrendben részesített magyar származású Leslie Halasz Sabo őrmesterről volt lakhelyén, a Pennsylvania állambeli Ellicott Cityben.

Barack Obama amerikai elnök tavaly májusban adományozta a legmagasabb katonai kitüntetést, a Becsület Érdemérmet – angolul: Medal of Honor − Leslie Halasz Sabónak, aki 1970. május 10-én az amerikai hadsereg szakaszvezetőjeként a bajtársai életét mentve feláldozta magát egy kambodzsai összecsapásban.
Az érdemrendet az egykori katona özvegye vette át az elnöktől.

1595947252

A szakaszvezető a később „anyák napi rajtaütésnek" nevezett akcióban vesztette életét. A mintegy ötvenfős felderítőalakulatot minden oldalról megtámadták a kétszeres túlerőben lévő észak-vietnamiak. Sabo, noha az utóvédben volt, előretört és több ellenséges katonával végzett. Visszahajított egy eldobott ellenséges kézigránátot, és annak felrobbanása után repeszeitől tulajdon testével fedezte egy sebesült bajtársát.

A sebesült Sabo szakaszvezető ezután − nem törődve a sebesüléseivel − egyedül indult el egy bunker megsemmisítésére, amelyből egységét géppuskatűz alatt tartották. Több találatot kapott, de egészen közel tudott kúszni a tüzelőálláshoz, és egy gránáttal ártalmatlanította a támadókat, noha tudta, hogy a robbanás az életébe kerül majd. Leslie Sabóval együtt az egység hét katonája életét vesztette, több mint kéttucatnyian pedig megsebesültek.

1595947253

A más kitüntetések mellett Bíborszívvel is elismert Sabót már röviddel a halála után felterjesztették a Becsület Érdeméremre, de az iratok levéltárba kerültek, ahol csak 1999-ben bukkant rájuk ismét egy kutató, aki a 101-esek történetének feldolgozásán dolgozott.

A Becsület Érdeméremre az amerikai fegyveres erők azon tagjai válnak méltóvá, akik az indoklás szerint „az életük kockáztatásával, kiemelkedő vitézséget és elszántságot tanúsítva, messze kötelezettségeiken felül teljesítenek egy fegyveres ellenséggel szembeni harci cselekmény során". A kitüntetést 1863-as megalapítása óta 3458 alkalommal ítélték oda. Az életükben elismertek száma nem éri el a kilencvenet.

1595947253

A kitüntetettek között legalább nyolc magyar származású van. A legismertebbek egyike Számvald Gyula 1848-as honvéd főhadnagy, aki az amerikai polgárháborúban az északiak tábornoka lett. A vietnami háborúban bizonyított helytállása miatt posztumusz elismerésben részesült Rábel László és Molnár Ferenc Zoltán törzsőrmester. 2005-ben George W. Bush elnök a magyar születésű, Soá-túlélő Rubin Tibornak adta át a kitüntetést a koreai háborúban tanúsított hősiességéért.

Dokumentumok