Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán üdvözölte Aszad tervét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 8. 12:10

A damaszkuszi rezsim legfőbb szövetségese, Irán január 7-én, hétfőn üdvözölte Bassár el-Aszad szíriai elnök előző nap ismertetett rendezési tervét.

A terv „elutasítja az erőszakot, a terrorizmust és a külföldi beavatkozást, valamint átfogó politikai folyamatot javasol" – állapította meg Ali Akbár Szálehi külügyminiszter a minisztérium honlapján megjelent közleményében.

Irán – amely egyebek közt az Izraellel szembeni küzdelemben szolidáris Szíriával – mindvégig támogatta Aszadot a 22 hónapja tartó és eddig több mint 60 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborús konfliktusban.

Az iráni miniszter felszólította a szíriai konfliktus minden résztvevőjét és a nemzetközi közösséget, hogy „ragadja meg a terv adta alkalmat, és állítsa helyre a biztonságot és a stabilitást Szíriában", valamint „akadályozza meg a válság kiterjedését a térségre".

Aszad általános mozgósítást sürgetett vasárnap az általa terroristáknak nevezett lázadók ellen, és megbékélési konferencia megrendezését is javasolta. Az ellenzék azonnal elutasította Aszad javaslatát, az Európai Unió pedig ismét lemondásra szólította fel a szíriai vezetőt. Az Egyesült Államok szerint a terv „a valóságtól elrugaszkodott".