Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rutinpálya

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 8. 13:25

Több mint egy éve hozták létre ismét a Magyar Honvédség önálló harckocsi-alegységét. Tavaly novemberben „alkotóelemeire” bomlott a tatai harci támogató zászlóalj, bázisán pedig felállították a 101. tüzérosztályt és a 36. páncéltörő rakétaosztályt, valamint a „lánctalpasok” új zászlóalját. Megalakulás, állományfeltöltés, kiképzés – a „tankosok” számára is eseménydús volt a tavalyi esztendő.

1595947254
A T–72-esek „ifjú" zászlóalja az MH 25. Klapka György Lövészdandár alárendeltségében látja el feladatait. Igaz, a korábbi, önálló MH 11. Hunyadi Mátyás Harckocsi-zászlóalj fegyvernemi hagyományainak folytatásaként, a 11-es hadrendi számot megkapták, ugyanakkor most a dandár kötelékzászlóaljaként szolgálnak. Tata mindig is a harckocsizó fegyvernem fellegvára volt, noha a fekete barettesek fegyvernemi kultúráját 2006-tól mindössze egy század szintű szervezet képviselte a dandár harci támogató zászlóaljában. Az új alegység megalakítása 2011. november 15-én kezdődött meg, a munkát határidőre, 2012 áprilisában fejezték be.

– Nagyon nehéz időszak volt ez, hiszen egy zászlóalj szintű szervezetet kellett a miénkkel együtt, három különállóra bontani – mondta Tóth András százados, a harckocsizók megbízott törzsfőnöke. Beosztásaik feltöltése különös kihívás elé állította őket, hiszen mivel már hat esztendeje nem volt zászlóaljszintű harckocsizó szervezet, nagyon nehézen találtak megfelelő tapasztalattal és rutinnal rendelkező tiszteket, altiszteket. Hattyár István alezredes, a zászlóalj parancsnoka épp ezért úgy döntött, hogy fiatal, esetenként kevés tapasztalattal rendelkező, de a fegyvernem iránt maximálisan elkötelezett, lelkes beosztottakból állítja fel az alegységet.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 11-én, pénteken megjelenő számában!)