Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös bizottságot javasolnak a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 16. 14:51

Együttműködést ajánlott az afgán tálibok parancsnoksága a nemzetközi erőknek a civil áldozatok ügyében, néhány nappal azután, hogy az ENSZ a tálibokat tette felelőssé a halottak nagy többségéért Afganisztánban. A tálibok egy bizottság létrehozását javasolják “az Iszlám Konferencia, az ENSZ emberjogi ügynökségei, a NATO-erők és az Afganisztáni Iszlám Emirátus képviselőiből”.

A testület feladata az lenne, hogy “vizsgálatokat végezzen országszerte a civil áldozatokról". A mozgalom parancsnokainak elképzelése szerint a bizottság tagjait a tálib ellenőrzés alatt álló területekre is beengednék.

Az Afghanistan Rights Monitor (ARM) afgán emberjogi szervezet üdvözölte hétfőn a tálibok kezdeményezését, s arra kérte a kabuli kormányt és az ENSZ-t, hogy kedvező választ adjon a javaslatra. A táliboktól pedig azt kérte, “adjanak konkrét garanciát a vizsgálatot végzők biztonságára" és olyan biztosítékokat, hogy azok nem lesznek “zaklatás, fenyegetés vagy erőszak" áldozatai akkor sem, ha a vizsgálat a felkelők felelősségét állapítja meg.

A civil szervezet felszólította a tálibokat arra is, hogy vessenek véget az öngyilkos merényleteknek és a házi készítésű aknák használatának.

Múlt kedden az ENSZ kabuli képviselete olyan jelentést tett közzé, amely szerint több mint 1200 polgári személy halt meg az év első felében, 25 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában. A dokumentum szerint a lázadók átlagban hétszer annyi embert ölnek meg, mint a nemzetközi és az afgán haderők, s ők felelősek a halottakkal és sebesültekkel járó akciók háromnegyedéért. A tálibok “propagandának" minősítették az ENSZ-jelentést.