Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös emléktúra a doni hősökre emlékezve

Szöveg: Turcsányi-Formádi Viktória főhadnagy | Fotó: Molnár Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados |  2024. január 16. 9:11

„Don 2024” emléktúrán vettek részt a Bocskai István Református Oktatási Központ kadétjai és az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred katonái. Az 1943. január 12-én történt doni tragédia emlékének adózva, pontosan 12 óra 19 perc és 43 másodperckor indultak el a résztvevők Halásztelekről.

bocskai foto2

Az emlékmenet kezdetének időpontja az oroszországi Voronyezs megyéből a Don-kanyarban elhelyezkedő magyar hadsereg ellen 1943. január 12-én indított szovjet offenzívára utal. A nyolcvanegy évvel ezelőtt történt katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége volt. Idegen földön ekkor négyszer annyi ember vesztette életét, mint a mohácsi csatában; huszonhétezret is meghaladta azon magyar katonák száma, akik ott estek el, vagy tűntek el végérvényesen a fagyos mezőkön.

A hősök emlékére a százharminc kadétból, valamint a területvédelmi alakulat katonáiból álló csapat Halásztelekről indult útnak. Az emléktúra Tökölön a Hősök terén ért véget, ahol – tiszteletadás mellett – nemzeti színű szalagokat helyeztek el az első és második világháborús emlékműveken. A menet résztvevői megálltak a lakihegyi Katonai Emlékműnél, valamint Tökölön a Zászlóparknál, ahol méltó módon emlékeztek meg az elesett hősökről.