Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Közös kötelességünk dicső elődeink emlékét megőrizni”

Szöveg: MH 2. TVE HOKK | Fotó: a szervezet felvételei |  2023. március 30. 15:21

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, az MH 2. TVE Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ valamint a Magyar Huszár Alapítvány közösen szervezi a „Történelmi kitekintő” előadássorozatot, amelynek keretein belül március 23-án Kertész József őrnagy tartott előadást „Hadisírgondozás napjainkban” címmel a nyíregyházi Damjanich laktanyában.

DSCN0026_nyito

Mint azt Kertész őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának vezetője elmondta: közös kötelességünk dicső elődeink emlékét megőrizni és tovább adni az utókor számára. Kiemelte továbbá, hogy minden nemzet alapvető feladata gondoskodni hősi halottairól.

Az őrnagy emlékeztetett, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kitüntetett helyen szerepel a hadisír gondozás területén, hiszen 2014-től közel 300 település vesz rész a kutatási munkálatokban. További érdekes példaként említette Krúdy Gyula nagyapjának sírját, akinek a 48-as sírkertbe való áthelyezése folyamatban van, valamint Újfalussy Gábor tábornok és Mikecz Tamás őrnagy sírjáról is megemlékezett.

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett előadások nemcsak a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetéről, fejlesztéseiről szólnak, hanem igyekeznek a történelmi hősök emlékét is ápolni.