Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilenc hónapig szolgáltak Bosznia-Hercegovinában

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. március 30. 16:56

Székesfehérváron, a Nagysándor József laktanyában rendezték meg az MH EUFOR Kontingens 26. váltásának visszafogadó ünnepségét március 30-án, csütörtökön. A rendezvény egyben a kontingens „gerincét” adó MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár katonáinak visszafogadó állománygyűlése is volt.

„Ma valójában nem visszafogadó ünnepséget tartunk, hanem megemlékezünk arról a munkáról, amit önök végeztek az elmúlt évben, idehaza készenlétben, illetve műveleti területen” – mondta Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka. Mint fogalmazott: a Bosznia-Hercegovinában végzett munka nem ismeretlen számára, hiszen 2007-ben ő volt az MH EUFOR kontingens első váltásának parancsnoka.

„A szolgálati feladtok ellátása mellett mindig ki kell használni a misszió adta lehetőségeket” – hangsúlyozta a dandártábornok, hozzátéve, hogy Bosznia-Hercegovinát Európa egyik legszebb országának tartja, amit – bízik benne – a kontingens katonái is meg tudtak tapasztalni. „Szeretném megköszönni a munkájukat, hiszen nagyon szépen, maximális fegyelemmel hajtották végre az önök számára meghatározott feladatokat” – fogalmazott a dandártábornok.

05_HSZ9679

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a külföldi szolgálat befejezése alkalmából, kiemelkedő munkájuk elismeréseként Békefenntartásért Szolgálati Jelet adományozott az MH EUFOR Kontingens 26. váltásában szolgáló katonáknak; az elismeréseket – egyéb más kitüntetésekkel együtt - a visszafogadó ünnepségen adták át.

„Ez a kontingens rendhagyó módon nem fél évet töltött műveleti területen, hanem kilenc hónapot” – emelte ki Csaba Tibor alezredes, a szarajevói Butmir táborban szolgálatot teljesítő MH EUFOR Kontingens 26. váltásának parancsnoka. Ennek oka az a többnemzetiségi, október-novemberben zajló gyakorlat volt, amelyben a hazánkból érkező két H145M helikopter biztosítását a kontingens állománya hajtotta végre.

10_HSZ9761

Az alezredes hozzátette, a kontingens feladatrendszere kibővült. „Nem csak a kiképzési feladatokban és kis távolságú járőrözési feladatokban vettek részt a katonák, hanem májustól két hétig, Banja Luka térségébe kitelepülve, nagytávolságú járőrözési feladatokat is végrehajtottak, napi rendszerességgel. A kontingens lövészszázadának a teljesítményét jól jelzi, hogy a technikai eszközeink 119 ezer kilométert tettek meg ezalatt” – mondta.