Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Okos parcellakövet avattak fel Székesfehérváron

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. március 30. 17:40

A székesfehérvári Hosszú temetőben helyezett el okos parcellakövet a Nemzeti Örökség Intézete március 30-án, csütörtökön. A kövön található QR-kód segítségével a látogatók könnyedén megtalálhatják a temetőben nyugvó kiemelkedő személyek sírjait. A rendezvényen – mások mellett – jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

„Az emlékezés része a mindennapjainknak. De azt gondolom, hogy minden emlékezés, akkor épít minket, ha jól emlékezünk. És akkor emlékezünk jól, ha tanulunk a múltból, tanulunk a múlt erényeiből és beemeljük azokat, amikor a jövőt építjük. Az emlékezés akkor jó és sikeres, ha a székesfehérvári múlt alakjai példát és erőt adnak a jelen emberének” – fogalmazott Vargha Tamás, hozzátéve, hogy a most felavatott parcellakőben a múlt és a jelen technológiái ötvöződnek, ami nagy eredmény, hiszen így a székesfehérvári és a magyar történelmet is könnyebben tudja ápolni a ma embere.

Parcellakovek_unnepelyes_atadasa_Szekesfehervar_20230330_07 copy

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta: „felelősségünk van abban, hogy tudatosan rámutassunk a történelmi sírokban nyugvó, bölcs és távlatokban, nemzeti megmaradásban gondolkodó nagy elődeinkre, hogy nemzetünk ezáltal is megmaradhasson a béke, a nyugalom és a fejlődés szigetének.”

Parcellakovek_unnepelyes_atadasa_Szekesfehervar_20230330_09 copy

A Nemzeti Örökség Intézete tavaly októberben indított kezdeményezést annak érdekében, hogy a Nemzeti Sírkerthez tartozó olyan temetőkben, ahol védett sírok találhatóak, okos parcellaköveket helyeznek el az ott nyugvó, kiemelkedő személyek emlékének megőrzése érdekében. Az elsőt Keszthelyen létesítették, azóta tíz temetőben tudatja QR-kód a védett sírok helyét a sírkertekben. A székesfehérvári temetőben hat kiemelt nyughely található, köztük vitéz gertenyesi Hollósy-Kuthy László altábornagy síremléke is.