Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emelte a brit elhárítás az észak-írországi terrorkészültség szintjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 30. 18:54

Az eddigi jelentősről súlyosra emelte kedden a brit elhárítás (MI5) az észak-írországi terrorveszély elleni készültség szintjét.

Az intézkedést Chris Heaton-Harris, az észak-írországi ügyek minisztere jelentette be Londonban. A terrorkészültségi szint módosításairól az MI5 saját hatáskörében, a kormánytól függetlenül dönt. A súlyos fenyegetettségi szint a hivatalos meghatározás alapján azt jelzi, hogy a brit elhárítás megítélése szerint nagy a valószínűsége terrortámadás elkövetésének vagy megkísérlésének Észak-Írországban. Ennél egy magasabb készültségi szint van, a kritikus, amelyet akkor léptetnek érvénybe, ha a szakszolgálatoknak küszöbönálló terrortámadás veszélyéről van konkrét értesülése.

Heaton-Harris március 27-i tájékoztatása szerint a készültségi szint emelését az indokolta, hogy az elmúlt hónapokban erősödött az észak-írországi rendőrök ellen irányuló, de a lakosság, köztük gyerekek életét is veszélyeztető terrortámadások kockázata.

Februárban az „új IRA” nevű republikánus britellenes milícia az észak-írországi Omagh városában hajtott végre fegyveres támadást egy magas rangú rendőrtiszt ellen. John Caldwell nyomozó főfelügyelőt gyerekek, köztük saját fia szeme láttára egy ifjúsági sportlétesítménynél érte lőfegyveres támadás. A rendőrtisztet életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, és azóta is válságos állapotban van.

Észak-Írországban 2017 januárja óta nem volt példa rendőrök elleni hasonló fegyveres támadásra. A rendőrtiszt elleni februári támadás helyszíne különös jelentőséggel bír: Omagh volt a célpontja az észak-írországi konfliktus legvéresebb merényletének. A pokolgépes akciót huszonöt éve, 1998 augusztusában hajtotta végre a magát „igazi IRA”-ként azonosító szervezet, amelynek tagjai jórészt az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak. Az autóba rejtett robbanószerkezet huszonkilenc embert ölt meg, köztük kilenc gyermeket és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós. A robbanásban a hivatalos vizsgálati adatok szerint kétszázhúsz ember sebesült meg, de későbbi becslések szerint a sérültek száma elérhette az ötszázat.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult észak-írországi megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA 2005-ben hivatalosan felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és beszüntette tevékenységét. Ezt azonban kisebb katolikus szakadár szervezetek – amelyek közül többen valamilyen jelző beiktatásával szintén IRA-nak nevezik magukat – azóta sem fogadják el, és folytatják a fegyveres harcot az észak-írországi brit fennhatóság ellen.