Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kuba egy esetleges amerikai behatolás elhárítására készül

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / DefenseNews |  2012. január 31. 18:20

Kuba 2012 novemberében az utóbbi három év legnagyobb hadgyakorlatát fogja végrehajtani. A gyakorlat a „Bastion Hadművelet” elnevezést kapta és ez lesz az első megmérettetése Leopoldo Cintra Frias tábornoknak, akit Julio Casas Regueiro tábornok 2011. szeptember 3-án bekövetkezett halála után neveztek ki a védelmi miniszteri posztra.

A „Bastion Hadművelet" nevű gyakorlatok általában egybeestek az Egyesült Államokban zajló eseményekkel, például az elnökválasztással.

Az első gyakorlatra 1980 novemberében – amikor a két ország között nagyon feszült volt a viszony – került sor azok után, hogy az Egyesült Államokban Ronald Reagen-t választották meg elnökké. Hasonló jellegű és méretű gyakorlatot hajtott végre Kuba 1983-ban, 1986-ban, 2004-ben és 2009-ben is.

1595930744
Kuba védelmi stratégiájának legfőbb jellemzője a lakosság mozgósítása egy esetleges amerikai támadás esetén és kis létszámú, mobil egységekkel megvédeni a kommunista szigetet az amerikai agressziótól.

A Forradalmi Fegyveres Erők (Fuerzas Armadas Revolucionarias, FAR) erői a szigetország nyugati, középső és keleti részén állomásoznak és mintegy 50 ezer főt számlálnak.

A kubai hadseregnek része még a több százezer főből álló tartalékos állomány valamint az a mintegy egymillió férfi és nő is, akik szárazföldi kiképzésben részesülnek.

A Szovjetunió – Kuba legfőbb támogatója – széthullása után az ország elsősorban financiális gondok miatt csökkentette a hadsereg létszámát.

Az 1980-as évek végén a gazdasági nehézségek ellenére is mintegy négyszázezer kubai katona vett részt különböző konfliktusokban – elsősorban Afrikában – a Szovjetunió és más szocialista kormányok támogatásával.