Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes az ecuadori Cheetah flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 31. 19:31

Dél-Afrika a napokban leszállította az utolsó Cheetah típusú vadászgépeket Ecuadornak – írja a Flightglobal. A dél-amerikai ország a 78,5 millió dollár értékű szerződést, mely 12 darab Atlas Cheetah típusú vadászgép beszerzését, valamint a gépek ötéves logisztikai kiszolgálását foglalja magába, még 2010 decemberében kötötte a dél-afrikai Denel Aviation vállalattal.

Az első három vadászgép 2011 májusában érkezett a Guayaquil légibázisra, a maradék kilencet pedig január 21-én vehették át – nyilatkozta az ecuadori elnök, Rafael Correa Delgado. Mint ismeretes a dél-afrikai légierő még 2008-ban vonta ki a típust a hadrendből, majd lekonzerválva várakoztak. Ecuador a modernizált Cheetahokat a már kiöregedett Mirage F1-esek leváltására vásárolta.

További indokként szerepelt, hogy Ecuadornak égető szüksége van repülőgépek vásárlására a Kolumbiával történt konfliktusok miatt, ugyanis a felkelők elleni harcok során többszöri légtérsértés történt. Az Atlas Cheetahot még az 1980-as években alkották meg a francia Mirage III-as típus alapján. A fejlesztéseket a dél-afrikai Denel Aviation végezte, mely alatt a módosított gépek avionikáját korszerűsítették, többek között új navigációs rendszert, rádióelektronikai zavaróeszközöket és besugárzásjelzőt is kaptak.

1595930745