Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemezfelvétel a rádióban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. január 31. 17:14

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere irányításával készül az MH Támogató Dandár Központi Zenekar jubileumi lemeze a Magyar Rádióban. Január 30-tól a hét végéig a muzsikusok minden napjukat a rádió 22-es stúdiójában töltik. Az itteni munka nem újdonság a katonazenészeknek, több mint tucatnyi lemezük készült már.

1595930742
Közismert tény, hogy a Magyar Honvédség központi zenekara Magyarország legnagyobb létszámú reprezentatív katonazenekara. Fő feladata a nemzeti, állami ünnepek, katonai rendezvények zenei kiszolgálása, katonai és nemzeti hagyományaink ápolása, megőrzése és népszerűsítése.

Bár a zenekar fél évszázados, mégis fiatal, hiszen tagjainak átlagéletkora 35 év alatti. A katonazenészek között öt hölgy is van. A központi zenekar kiemelkedő közéleti tevékenységét, magas szintű szakmai, művészi munkáját számos köszönetnyilvánítás, elismerés és dicséret jelzi. Ezt bizonyítják rádió- és televíziófelvételeik és az eddig megjelent lemezeik is.

„Hogy pontosan menyi, nem is tudom, csak az utóbbi pár évben négynek a születésénél voltam jelen" – mondja a főkarmester a 22-es stúdióban a január 31-i, keddi felvétel kezdete előtt.

„A központi zenekar idén február végén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját − most ezt az elmúlt fél évszázadot próbáljuk belesűríteni ebbe a CD-be, ami csaknem lehetetlen vállalkozás. Mindenesetre igyekszünk minél szélesebb repertoárt bemutatni. Felcsendülnek majd magyar szerzők művei, kortárs zeneszerzők alkotásai és populárisabb hangzású fúvószenekari darabok egyaránt. Szeretnénk a zenekar öt évtizedére legjellemzőbb műveket megörökíteni" – teszi hozzá Csizmadia Zsolt ezredes.

1595930743
Hogy ez menyire nem egyszerű, azt mutatják az állványokon, a zenészek előtt sorakozó, igencsak vastag kották is.  A muzsikusok egyébként jókedvvel és izgalommal készülnek a második napi nekifutásra. Minden másodpercet ki kell használni, ezért amíg mi néhány percre „feltartjuk" Csizmadia ezredest, addig a zenekar Kovács Tibor alezredes, karmester és Szabó Imre őrnagy, karmesterhelyettes vezényletével próbálja a következő számot.

A stúdióban mikrofonerdő, az üvegfalon túl, a keverőhelyiségben pedig kapcsoló- és gombtenger – elmaradhatatlan technikai velejárói annak, hogy ismét remekmű szülessen…

„Az érdeklődők március 8-án este a Honvéd Kulturális Központ színháztermében meghallgathatják a központi zenekar jubileumi koncertjét. Ezen elhangzik majd a CD-n megjelenő művek többsége" – mondja befejezésül Csizmadia Zsolt ezredes, majd elfoglalja helyét a karmesteri pulpituson. A katonazenészek szeme a kezében lévő pálcán: folytatódik a lemezfelvétel…

1595930743
 
1595930743
 
1595930744

 Fotó: Tóth László