Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

36 halottja van egy pokolgépes merényletnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 24. 9:32

Legkevesebb 36 ember meghalt, és mintegy hatvanan megsebesültek egy pokolgépes merényletben az afganisztáni Hilmend tartomány központjában, Laskargáhban június 22-én, csütörtökön.

Omar Zvák, Hilmend kormányzóságának szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy autóba rejtett pokolgép robbant egy bankfiók előtt, majd lövések is dördültek. A szóvivő elmondta, hogy sokan, köztük a rendfenntartó erőknél dolgozók is, fizetésért álltak sorban.

Az áldozatok nagy része civil – közölte Hajátullah Haját, Hilmend tartomány kormányzója. Sok az eltűnt is, a sebesültek között pedig sok a gyermek.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a térség jelentős részét a kormányellenes, szélsőséges tálibok tartják ellenőrzésük alatt. A környéket lezárták a hatóságok.

Asraf Gáni elnök elítélte a támadást, és az „emberiesség ellenségeinek" nevezte a támadókat.

A merénylet elkövetését a kormány ellen fegyveres harcot folytató, szélsőséges tálibok vállalták magukra. Kári Juszuf Ahmadi tálib szóvivő Twitter-üzenetében azt állította, hogy a támadásban 73 ember, köztük katonák, rendőrök és az afgán kémügynökség számos alkalmazottja vesztette életét.