Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak Franciaországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 9. 8:10

Összesen 88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak Franciaországban, s ezen belül 9650-et a párizsi térségben – közölte január 8-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján a francia belügyminiszter a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében szerdán elkövetett vérengzés tettesei utáni nyomozásról szólva.

Bernard Cazeneuve hozzátette: minden lehetséges eszközt bevetnek az elkövetők elfogására. A kutatásban helikopterek is részt vesznek.

A Le Parisien című napilap internetes oldala szerint a belügyminiszter bejelentette: Said Kouachit hivatalosan is azonosították mint az egyik támadót. A miniszter szerint a férfi személyazonosságiját megtalálták a Párizs XIX. kerületében elhagyott fekete Citroenben. A miniszter szerint eddig több mint 90 tanút hallgattak ki és kilenc embert állítottak elő.

A miniszter egyben a lehető leghatározottabban elítélte az egyes muzulmán imahelyek ellen elkövetett erőszakos cselekményeket, illetve az imahelyek megszentségtelenítését.

„Nem fogunk eltűrni semmilyen tettet vagy fenyegetést imahelyek ellen, sem bármilyen olyan ellenséges megnyilvánulást, amely származásuk vagy vallásuk miatt irányul egyes franciák ellen. Az ilyen cselekedetek elkövetőinek tudniuk kell: felkutatjuk, őrizetbe vesszük és megbüntetjük őket" – hangsúlyozta Cazeneuve újságírók előtt.

Csütörtökön ugyanis három kisebb támadás is ért muzulmán célpontokat Franciaországban. Robbanás rázkódtatott meg csütörtök reggel Lyon közelében, Villefranche-sur-Saone városában egy kebab-éttermet, amelynek közelében egy mecset is áll.

Bernard Perrut, a város polgármestere a támadás után „összetartásra, egységre és tiszteletre" szólította fel a település lakóit. Röviddel éjfél után három gránátot dobtak és rá is lőttek egy mecsetre az ország nyugati részén fekvő Le Mans-ban, valamint két lövést adtak le egy muzulmán imahelyre a déli Port-la Novelle-ben. Áldozatok egyik helyen sincsenek.

A francia belügyminiszter esti sajtótájékoztatóján egyébként bejelentette, hogy Párizsban vasárnap nemzetközi tanácskozást tartanak európai belügyminiszterek, illetve Eric Holden amerikai igazságügy-miniszter részvételével a terrorizmus elleni harc fokozásáról.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már szerdán, a merénylet után felajánlotta segítségét a francia rendvédelmi erőknek.

„Állandó összeköttetésben állunk kollégáinkkal a rendvédelmi erőknél"- közölte egy FBI-szóvivő, aki szerint az FBI-attasé teljes mértékben együttműködik a francia hatóságokkal „e gyűlöletes bűncselekmény tetteseinek bíróság elé állítása érdekében".