Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balkánon jártak a magyar hadisírgondozók

Szöveg: V. P. |  2015. június 1. 15:26

A Balkánon jártak az elmúlt napokban a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) munkatársai. Sok ezer, jobbára névtelenül eltemetett magyar katonahős nyomait kutatták, akiknek az itt található országok adnak nyughelyet.

A főosztály − a Nagy Háború jubileumának emlékére végzett munkák részeként − országonként egy-egy emlékhely kialakítását tűzte ki célul maga elé. A helyek felmérése és a lehetséges emlékek felkutatása céljából kéttagú munkacsoport − Horváth Lajos kormánytisztviselő és Vulevity Péter hadnagy − járta végig Szerbiában (Nis), Koszovóban (Pristina és Priznen), és Albániában (Tirana, Durres, Vlora) a tervezett helyszíneket. A munka során nagy segítséget jelentett Margittai Gábor Szamár-sziget szellemkatonái, című könyve, amely 2014-ben jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában és ami nagy alapossággal és gondos kutatómunkát követve dolgozza fel a Nagy Háború balkáni halálmenetének témakörét. 

1595994687

A magyar hadisírgondozó szakemberek az út során minden segítséget megkaptak a szerb, a koszovói és az albán illetékesektől is. Egyúttal Albániában kiválasztották az 1918-ban sok száz emberrel a fedélzetén elsüllyedt Linz személyszállító gőzös emlékhelyét, valamint felvették a kapcsolatot a helyi kutatókkal a Durazzó öbölben elsüllyedt SMS Lika rombolón életüket vesztett személyek nyughelyének felderítése miatt is.

Debristében az osztrákokkal közös megemlékezést tartottak az első világháborúban elesett monarchiás katonák emlékére állított emlékműnél. Az idei megemlékezésre a magyar honvédelem napja, a magyar hősök emlékünnepe, és az 1915. évi macedón front 100. évfordulója nyújtott alkalmat. A rendezvényt − amelyen elhelyezték az emlékezés koszorúit is − Ausztria belgrádi katonai attaséja a magyar nagykövetséggel együttműködve szervezte. A megemlékezésen jelen volt Marjan Dimitrijevszki kutató és Borisz Sztojanovszki nyugalmazott tábornok, akik 2011-ben könyvet adtak ki a Macedóniában található külföldi katonai síremlékekről.

Az ünnepséget követően Ausztria, Magyarország és Macedónia képviselői közösen elültették az emlékezés fáját.

1595994687

Fotó: dnvenik.mk