Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béketervek ellenére folytatódnak a harcok Kolumbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 9. 21:48

Egy héttel a tervezett béketárgyalások előtt tűzharc volt Kolumbiában a kormányhadsereg és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet tagjai között, és a lövöldözésben egy 13 éves kislány is meghalt.

A kormány és a FARC a legfrissebb közlések szerint a jövő héten Oslóban kezdi meg a tárgyalásokat, amelyek célja, hogy megtervezzék a menetrendet az évtizedekig elhúzódó belső fegyveres konfliktus lezárását szentesítő végleges megállapodásig.

A két fél között mindazonáltal – korábbi közlések szerint – még számos kérdésben nézeteltérés mutatkozik, így abban is, hogy tartsanak-e teljes tűzszünetet a megbeszélések idején. Utóbbival szemben inkább a kormány elutasító, mégpedig elemzők szerint a FARC iránti bizalmatlanság miatt.

Egy évtizeddel ezelőtt, amikor ugyancsak tárgyalásos úton próbálták megteremteni a békét az országban, a lázadók arra használták a tűzszünetet, hogy közben további fegyveres akciókat készítsenek elő.

Az ország délnyugati részében, Betania városban lezajlott október 8-ai, hétfői incidensről eltérő beszámolók láttak napvilágot. A hadsereg azt közölte, hogy az összetűzésben, amely gyanús személyek igazoltatásából indult ki, három lázadót is megöltek. Helyszíni beszámolók szerint viszont a katonák látszólag közvetlen ok nélkül nyitottak tüzet, és a lövöldözésnek csak civil áldozatai voltak. Egy rádiójelentés szerint az incidensben hatan megsebesültek, szintén helyiek.

A FARC tagjai 1964 óta folytatnak fegyveres harcot a kolumbiai állam ellen, elsősorban az országot borító őserdőkbe fészkelve be magukat. Jóllehet az amerikai támogatást élvező kolumbiai hadsereg mára meggyengítette a szervezetet, a FARC még jelenleg is nagyjából tízezer fegyverest számlál.

A kolumbiai kormány augusztusban jelentette be, hogy béketárgyalásokról egyeztet a gerillaszervezettel. Az érdemi megbeszélések a legutóbbi közlések szerint október 17-én kezdődnek a norvég fővárosban, és idővel várhatóan Havannába tevődnek át.

Hétfőn Bogotában mintegy kétezren vonultak fel, hogy támogatásukról biztosítsák a tárgyalásokat.