Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Boko Haram iszlám államot kiáltott ki Észak-Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 26. 14:07

Iszlám államot kiáltott ki az általa elfoglalt északkelet-nigériai területeken a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet – közölte augusztus 25-én, hétfőn a BBC brit közszolgálati adó hírportálja.

„Köszönjük Allahnak, hogy győzelemre segítette hittestvéreinket Gwozában, és azt az iszlám állam részévé tette" – mondta a terrorcsoport vezetője, Abubakar Sekau egy videoüzenetben. Sekau ahhoz gratulált a szervezet harcosainak, hogy néhány héttel ezelőtt sikerült átvenniük az ellenőrzést a 265 ezres lakosságú Gwoza városa felett.

Az 52 perces felvételen az is látható, amint a szervezet fegyveresei mintegy 20 civil ruhás férfit agyonlőnek. Gwozai lakosok pedig arról számoltak be, hogy a Boko Haram kitűzte zászlóit a várost korábban kormányzó emír palotájára.

A nigériai hatóságok szerint hazugság a Boko Haram azon állítása, hogy iszlám államot hozott volna létre az ország északi részén. A hadsereg szóvivője az üzenetre válaszul közölte, hogy az ország szuverenitása és területi integritása sértetlen.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Sekau szövetkezett-e az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezettel.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.