Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Boko Haram százötven szélsőségesével végeztek Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 22. 16:55

A Boko Haram iszlamista szervezet tagjaival végeztek nigériai katonák, és kimentettek 36 fogva tartott nőt és gyermeket Nigéria északi részén, az akcióban a felfegyverzett polgári lakosság is részt vett.

A nigériai katonákat fiatal fegyveres civilek – vadászok és önvédelmi csoportok tagjai – támogatták a Boko Haram elleni október 20-i, kedd esti támadást. Korábban kaptak hírt arról, hogy a szélsőségesek nagyszabású támadást terveznek az észak-nigériai Gwoza és Magadali területeken, így maguk is oda mentek.

Egyikük állítása szerint legalább 150 harcost öltek meg és megszerezték a dzsihadisták fegyvereit és robbanószereit, amelyeket öngyilkos merényletek elkövetésére használ a Boko Haram.

Az utóbbi hónapokban százak életét követelték pokolgépes merényletek. Egy másik fegyveres polgár arról számolt be, hogy 36 nőt és gyereket mentettek ki a szélsőségesek markából.

Az iszlamista szervezet tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría – vagyis az iszlám törvénykezés – radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása.

A Boko Haram 2009 óta legalább 20 ezer ember halálát okozta, és két és fél millió lakost űzött el otthonából főleg Nigéria északkeleti részén, de Csádban, Kamerunban és Nigerben is.