Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bundeswehr is segít az árvízi védekezésben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 3. 13:43

A Duna vízállása június 3-án, hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.

1595955078

Hétfő reggelre tovább emelkedett a folyók szintje Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a Bundeswehrnek, a német hadseregnek az alakulatai is részt vesznek. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint 2002-ben, az elmúlt száz év árvizeként számon tartott katasztrófa idején. A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma már vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 méter.

Bajorországban súlyos a helyzet az Inn mentén fekvő Rosenheimben is, ahol több negyedet ellepett a gátakon átcsapó víz. Szászországban a Mulde áradása miatt Zwickauból 18 ezer embert kellett kitelepíteni, Eilenburgban pedig hétezer embernek kellett elhagynia otthonát. Türingiában is több folyó kilépett a medréből. Baden-Württembergben javult a helyzet a hétvégéhez képest, de a Rajna, a Majna és a Neckar több szakaszán továbbra is áll a hajóközlekedés.

1595955078

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.

Súlyos a helyzet Csehországban is: az áradások miatt több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát hétfőre virradóra. A természeti csapásnak eddig öt halálos áldozata van, tucatnyi ember eltűnt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki. A falvakban házak ezrei maradnak áramszolgáltatás nélkül az áradások miatt: célirányosan kapcsolják le a házakat a hálózatról, mivel számos helyen az áradó folyók elöntik az áramátalakító és -elosztó berendezéseket.

Az észak-csehországi Ústí nad Labemben a megáradt Elba részben elöntötte a folyó melletti utcákat és bevezető utakat, s a víz melletti házakból mintegy 1400 embert evakuáltak. Hasonlóan súlyos a helyzet más környékbeli településeken is. Az Elba ezen szakaszán, ahol általában 3 méteres a vízállás, hétfőn kora reggel 10,5 méterest mértek.

Prága három elővárosban – Lahovicky, Zbraslav és Modrany – az éjjel mintegy négyszáz embernek el kellett hagynia a víz által veszélyeztetett otthonát. Magában a fővárosban elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár. A főváros önkormányzata a kényszerű közlekedési korlátozások miatt hétfőre tanítási szünetet rendelt el, a városközpontban a vízbetörés veszélye miatt nem jár a metró, a prágai közlekedési vállalat ezért megerősítette a villamos- és autóbuszjáratokat, és le kellett zárni a Károly hidat.

Pozsonynál is le kellett zárni a Duna rakpartját a fokozódó árvízveszély miatt hétfő délelőtt. A folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást rendeltek el, és a nap folyamán a veszély fokozódására számítanak a folytatódó esőzések miatt.

1595955079

A Duna szlovákiai szakaszának emelkedő vízszintje miatt kialakult helyzet kapcsán hétfőn délelőtt a bősi vízi erőmű műszaki stábja is ülést tart, és nem kizárt, hogy már délután lezárják a folyó szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt. Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet fennakadásokat okoz a szlovák vasúti forgalomban is.

Ausztriában különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. A 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása. Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. Valamelyest enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben, Salzburg és Tirol tartományokban. Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék mennyisége.

Az áradások Ausztriában is jelentős fennakadásokat okoznak a vasúti közlekedésben.