Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Al-Kaida-harcosokat öltek meg Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 3. 13:01

Az al-Kaida jemeni szárnyának legkevesebb nyolc tagjával végzett egy amerikai dróntámadás június 1-én, szombaton az ország déli Abján tartományában – közölte egy kormányzati illetékes.

A pilóta nélküli harci repülőgép három rakétát lőtt ki a terrorhálózat harcosainak egy konvojára Mahfad város térségében. A támadásban további három fegyveres megsebesült – mondta el a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő.

„Az al-Kaida harcosait szállító két platós terepjáró teljesen megsemmisült a támadásban" – tette hozzá a forrás.

A szombati jemeni légicsapásra kilenc nappal azután került sor, hogy Barack Obama amerikai elnök – válaszul a dróntámadások számos civil áldozata miatt elhangzott hazai bírálatokra – kijelentette, ilyen megsemmisítő csapás a jövőben csak olyan célpontra lesz mérhető, amely „folyamatos és közvetlen veszélyt jelent" amerikai személyekre.

Ugyancsak szombaton Hadramaut tartományban két motorkerékpáros támadó agyonlőtte Jahija el-Umajszi ezredest, Szajún város légitámaszpontjának parancsnokát, aki egy kormányzati irodaegyüttes mellett a gépkocsijából szállt ki éppen. Megölték terroristák a város bűnügyi rendőrségének vezetőjét, Abdel-Rahman Baskilt is, egy autója alá helyezett pokolgéppel.

Az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP) Washington a nemzetközi terrorista hálózat legveszélyesebb szárnyának tartja azóta, hogy a csoport pokolgépes merényleteket próbált meg végrehajtani nemzetközi repülőgépjáratok ellen.

Az Arab-félsziget déli csücskén elterülő országban al-Kaida-tagok százait ölték már meg hasonló drónos légitámadásokban Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök 2012. februári beiktatása óta. Az azt megelőző évben az „arab tavasz" nyomán kirobbant jemeni zavargások megrendítették a központi kormány hatalmát, s ezt kihasználva szélsőséges fegyveresek több körzetet is elfoglaltak az ország déli részében. 2012 májusában azonban a jemeni kormánynak és a helyi törzsi milíciáknak sikerült amerikai segítséggel visszafoglalniuk néhány déli várost.