Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A csádi hadsereg megölt több száz iszlamistát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 5. 18:58

A csádi hadsereg február 4-ei, szerdai állítása szerint kilenc katonát veszített és kétszáz iszlamistát ölt meg előző nap a nigériai Gamboru városban a Boko Haram szélsőséges szervezet ellen indított támadásában. Egy kameruni biztonsági forrás később arról számolt be, hogy közel hetven civil vesztette életét a terrorcsoportnak a nigériai-kameruni határon fekvő Fotokol városára mért ellentámadásában.

A Boko Haram több hónappal ezelőtt foglalta el a kameruni határ mentén fekvő várost, amelyből azóta az összes lakos elmenekült. A nigériai hadsereg saját állítása szerint hétfőn elűzte az iszlamistákat a városból, legalábbis annak egy részéből. A csádi légierő kedden támadást intézett a Gamboruban maradt iszlamisták ellen, azután pedig a kameruni Fotokol város környékén állomásozó csádi szárazföldi erők egyik egysége a határon át tisztogató műveletet indított ellenük.

Gamboru mindössze 500 méterre van Fotokoltól. A csádi vezérkar állítása szerint a szárazföldi műveletben a csádiak kilenc katonát veszítettek, és 21 sebesültjük van, az iszlamisták közül pedig mintegy 200 halt meg a légitámadásban és szárazföldi összecsapásban. A N’Djamenában székelő csádi vezérkar hozzátette, hogy az adatok hozzávetőlegesek, és a csádi egység tisztogató hadművelete folytatódik.

Szemtanúk szerint szerdán is érték légitámadások Gamborut, s azokban a nigériai légierő is részt vett.

A Boko Haramnak azok a fegyveresei, akik ellenőrzésük alatt tartják a Gamboru körüli falvakat, a város ostroma közben a kameruni határon át megtámadták az ott állomásozó kameruni és csádi erőket. A csádi vezérkar szerint visszaverték ezeket a támadásokat, a kameruni vezérkar szerint viszont az iszlamistáknak sikerült betörniük Fotokolba, és ott szerda reggel heves harcot vívtak kameruni katonákkal.

A kameruni biztonsági erők egyik forrása az AFP francia hírügynökségnek később úgy nyilatkozott, hogy közel hetven polgári lakos, hat kameruni katona és számos iszlamista vesztette életét a Boko Haram fotokoli támadásában.

A biztonsági erők és helyi lakosok arról számoltak be, hogy az iszlamisták Fotokolban civilek torkát vágták el, házakat borítottak lángba, s felgyújtották a nagymecsetet is.

Az AFP helyszíni tudósítója jelentette, hogy miután csádi katonák siettek a kameruniak segítségére a városban, a fotokoli harcok a nap derekára abbamaradtak. A Boko Haram a nigériai-kameruni határon át már többször próbálta megtámadni Fotokolt, de ezeket a kísérleteket hol a kameruni csapatok, hol a kameruni kérésre odavezényelt csádi katonák visszaverték.

A csádi hadsereg – látva a nigériai hadseregnek a Boko Harammal szembeni tehetetlenségét – egy másik „bejáratot" is keresett Nigériába, hogy felvegye a harcot az iszlamistákkal: nigeri területen át sorakoztatott fel erőket a nigériai határnál, ahonnan nagyon közel van a Boko Haram egyik erődítménye, Malam Fatori – jelentette szerdán egy nigeri rádióadó. „Egy 400 gépjárműből és harckocsikból álló kontingens vett fel hadállást a nigeri-nigériai határfolyónál, a Komadugu Yobénél – közölte az Anfani nevű magánadó. N’Djamena nem erősítette meg a csádi hadseregnek ezt a csapatmozgását.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet, amely egyre aktívabb a szomszédos országokban is. Az Afrikai Unió múlt szombaton bejelentette, hogy 7500 fős katonai kontingenst hoz létre a Boko Haram leverésére.