Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges műveleti erők integrációja és hibrid hadviselés

Szöveg: MH ÖHP |  2015. február 5. 17:55

A Nemzeti Haderő 2015−2018 címmel megjelent honvédelmi miniszteri program miniszteri iránymutatásának stratégiai környezetelemzése alapján a jövőben „megnő a »láthatatlan« vagy »hibrid« hadviselés lehetősége”. Erről tartottak egyhetes felkészítést a közelmúltban Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon.

Az iránymutatás „az új kihívásoknak és szükségleteknek megfelelően (…) a különleges műveleti képesség fejlesztését" a következő évek egyik prioritásává teszi.

Ennek ismeretében, a program elemeinek gyakorlati megvalósítása érdekében az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke kezdeményezésére amerikai oktatók és hazai előadók egyhetes felkészítést tartottak Székesfehérváron az MH ÖHP vezetése és a Honvéd Vezérkar, valamint az MH Kiképzési és Doktrinális Központ képviselői részére.

1595987405

Az amerikai Különleges Műveleti Parancsnokság (SOCOM) oktatási intézménye, a Joint Special Operations University mobil kiképzőcsoportja által Special Operations Forces Integration & Hybrid Warfare címmel a különleges műveleti erők és műveletek integrálása, valamint a hibrid hadviselés témában, január végén tartott felkészítés célja kimondottan a vezetők ismereteinek bővítése volt.

Az amerikai oktatók a különleges műveletek és különleges műveleti erők képességei, az alkalmazás lehetőségei és módjai, továbbá a hibrid, illetve nem hagyományos hadviselés jellemzői, sajátosságai elnevezésű témaköröket dolgozták fel. A hazai előadók pedig a magyar különleges műveleti erők szervezete, felépítése, kiképzése és alapfeladatai; a vezetés-irányítás és támogatás sajátos követelményei, illetve a magyar különleges műveleti erők műveleti alkalmazásának integrációs szempontokból releváns tapasztalatai témákban tartottak tájékoztatókat.

1595987405

A felkészítés eredményességéről annak utolsó napján az oktatók és az MH ÖHP parancsnoka, a szárazföldi haderőnem főnöke és az amerikai véderőattasé a csoportokban végrehajtott gyakorlati feladat-kidolgozást követő jelentésen kapott képet. Ennek során a két csoport az oktatók által kiadott kérdésekre a tanfolyamon szerzett ismeretek alapján változatokat dolgozott ki a magyar különleges műveleti erők küldetésére, alapfeladataira, szervezeti felépítésére és vezetés-irányítására vonatkozóan.

A tanfolyam zárásán Fucsku vezérőrnagy hangsúlyozta: a jelen biztonsági környezetben kulcsfontosságúak a különleges műveleti erők alkalmazására vonatkozó ismeretek a katonai vezetők és törzsek eszköztárában. Hozzátette: a parancsnokságon lezajlott tanfolyam az első volt a témában, azonban biztosan nem az utolsó, hiszen a vezetőkét követnie kell a törzsek ismeretbővítésének.

A tanfolyamot Fucsku Sándor vezérőrnagy és az amerikai véderőattasé, Mark Karas ezredes közösen zárta be.

1595987405