Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A damaszkuszi kormány biztosította Moszkvát, nem vet be vegyi fegyvert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 25. 13:26

A damaszkuszi kormány biztosította Moszkvát arról, hogy semmilyen körülmények között nem vet be vegyi fegyvert – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A politikus kijelentette: amikor olyan híresztelésekről hallanak, hogy a szíriaiak valamire készülnek a vegyi fegyverekkel, kétszeresen, sőt többszörösen ellenőrzik az információt, közvetlenül a kormánynál. Damaszkusz eddig minden alkalommal határozottan megerősítette, hogy nem készülnek ezeket az eszközöket bevetni – fejtette ki Lavrov a Russia Today nevű angol nyelvű orosz tévéállomásnak.

A nyilatkozatot december 24-én,  hétfőn tették fel a tévé internetes oldalára.

A Moszkva által begyűjtött értesülések szerint a szíriai vegyi fegyverek „bizonyos mozgatásai" gyakorlatilag a jobb őrzésük érdekében történtek. Damaszkusz ugyanis ezeket az eszközöket a különböző tárolókból két helyre vonta össze.

Az orosz külügyminiszter szerint a szíriai kormány részéről az egyenlő lenne az öngyilkossággal, ha vegyi fegyvereket vetne be.

A nyugati országok az utóbbi hetekben több alkalommal is annak az aggodalomnak adtak hangot, hogy a szíriai hadsereg a polgárháborúban vegyi fegyvereket vethet be, vagy azok iszlám terroristák kezébe kerülhetnek.

Ezzel összefüggésben Lavrov bírálta és furcsának nevezte azt a nyugati logikát, amely szerint azért is a damaszkuszi kormányzat lenne a hibás, ha a szíriai felkelők megkaparintanák a vegyi fegyvereket. Ugyanakkor a nyugatiak arra biztatják a felkelőket, hogy ne tárgyaljanak Damaszkusszal, folytassák csak harcukat, amihez fegyvert, pénzt, erkölcsi és politikai támogatást is kapnak – mondta az orosz külügyminiszter, aki arra figyelmeztetett, hogy a felkelők erőszakos fellépésének bátorítása nagyon is veszélyes.

Lavrov szerint, ha a nyugatiak azt hiszik, Bassár el-Aszad elnök eltávolítása az első számú feladat, akkor meg kell érteniük, hogy ezért a geopolitikai célért fizetni kell, de az ár „szíriaiak, civilek életével mérhető"– tette hozzá.