Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A damaszkuszi rezsim szándékosan lövi a civileket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 11. 21:19

A damaszkuszi rezsim légiereje válogatás nélkül és időnként szándékosan lövi a civileket, e légicsapásokban tavaly július óta legkevesebb 4300 ember vesztette életét Szíriában – olvasható a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet április 11-én, csütörtökön közzétett jelentésében.

A dokumentum szerint a szíriai légierő pékségeket, kenyérért sorban állókat, kórházakat és más civil célpontokat támad az ország északi részén. E régió egy része a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen lázadók ellenőrzése alá került. A New York-i központú emberjogi szervezet aktivistái 52 helyszínt vizsgáltak meg Észak-Szíriában, és a légierő 59 támadását dokumentálták, amelyekben legalább 152 ember halt meg.

„A kormány által elrendelt légitámadások, amelyek szándékosan és válogatás nélkül ölnek civileket, a jelek szerint a polgári lakosság elleni kiterjedt és rendszeres támadások stratégiájába illeszkednek, és emberiesség elleni bűntetteknek tartjuk azokat" – áll a jelentésben. „Azok, akik szándékosan sértik meg súlyosan a hadijogot, háborús bűncselekményekben vétkesek" – teszik hozzá a dokumentum készítői.

Az ENSZ adatai szerint a több mint két éve folyó szíriai konfliktusnak eddig már 70 ezernél több halálos áldozata volt.