Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bezacskózva vagy lajtos kocsiból

Szöveg: Szűcs László |  2013. április 12. 7:17

A Bács-Kiskun megyei Mélykút lakói már jól tudják, hogy a város központjában, a művelődési ház előtt mindennap 9 és 15 óra között ivóvizet osztanak a katonák. A január 1-jén kezdődött, Vízforrás−2013 névre keresztelt műveletben március vége óta már önkéntes műveleti tartalékosok is részt vesznek.

Március második felében hét önkéntes műveleti tartalékos katona vonult be Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz. Az altiszti és tiszti rendfokozattal rendelkező egykori katonák nem alapkiképzésre érkeztek, hanem „éles" feladatra: hatvannapos éves szolgálatuk keretében vállalták, hogy segédkeznek a Vízforrás−2013 műveletben.

1595952325

A Magyar Honvédség katonái – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság koordinálásával – január 1-jétől 149 településen közel 400 ezer lakosnak szállítanak egészséges ivóvizet. Ezekben a falvakban és városokban az ivóvíz arzéntartalma meghaladja az Európai Unió által előírt határértéket, így – átmeneti megoldásként – a katonák osztják a vizet; előre zacskózva, illetve lajtos kocsiból.

Kalocsán, az egykoron Gábor Áron nevét viselő laktanyában – ma az MH Logisztikai Ellátó Központ kijelölt állandó raktárában – települt az az operatív csoport, amely összesen 19 környező település vízellátásáért felelős.

„Több tízezer ember számára juttatunk el naponta ivóvizet" – mondja Polacsek Kálmán százados, aki egyike a hét önkéntes műveleti tartalékos katonának. Az operatív csoport parancsnoka korábban a tatai lövészdandár páncéltörőrakéta-osztályának ütegparancsnoka volt. Amikor megkeresték telefonon, hogy vállalná-e a kalocsai „kiküldetést", azonnal igent mondott.

„Megtisztelő feladat 34 ember munkáját koordinálni" – mondja a százados, ám túl sok ideje nincsen beszélgetni: a telefon állandóan csörög, a Logisztikai Ellátó Központ és az Összhaderőnemi Parancsnokság operatív csoportjának kell leadni a napi jelentést, illetve lassan itt az idő arra is, hogy megtervezzék a másnapi szállítás útvonalát.

1595952325

„Egy napon általában kilenc fuvarral legalább ötezer liter vizet juttattunk ki a településekre" – teszi még hozzá a százados, mielőtt újabb két sürgős telefonhívás miatt kénytelen elbúcsúzni tőlünk.

Az operatív csoport hadműveleti altiszti beosztását ugyancsak egy önkéntes műveleti tartalékos katona, Simkó János zászlós látja el. Fején a harckocsizók összetéveszthetetlen, fekete színű barettsapkája; a zászlós a mai napig büszke arra, hogy több mint két évtizedet „húzott le" „tankosként" a tatai alakulatnál. Utolsó beosztása az akkor éppen önálló MH 11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóalj vezénylőzászlósi munkaköre volt.

„Jelenleg a legfontosabb feladatom, hogy segítsem az operatív csoport parancsnokának munkáját" – mondja, majd felajánlja, hogy elkísérhetjük, miközben ellenőrzi a már bezacskózott és kiszállításra előkészített vízkészletet. Bár a feladat egyszerűnek tűnik, sok mindenre kell figyelni. A vizet nyolc köbméteres honvédségi tartályautókkal Bajáról szállítják a kalocsai laktanyába, ahol egy részét a szentesi műszaki ezred víztisztító századától érkezett katonák zacskókba töltik, a többivel pedig az egy köbméteres űrtartalmú „vízufókat" töltik fel. Eközben persze meg kell felelni az ÁNTSZ jó néhány előírásának is…

1595952325

A héten szolgálatot teljesítő harmadik önkéntes műveleti tartalékos katona ezen a napon a Mélykútra induló Mercedes 1017-es típusú tehergépkocsit vezeti, amely a vízzel töltött utánfutókat húzza. Csányi Lajos főtörzsőrmester közel három évtizeddel ezelőtt, még sorkatonai szolgálata alatt szerezte meg a hivatásos jogosítványt, aminek azóta többször is hasznát vette. Bár aktív katonaként huszonhat évet a Magyar Honvédség Központi Zenekarában kürtösként szolgált, egyáltalán nem bánja, hogy most, önkéntes műveleti tartalékosként „sofőr" beosztásban kell tevékenykednie – egészen május utolsó napjaiig.

„A helyszínen természetesen segítek az ivóvíz kiosztásában is a többieknek. Amikor egyszerre sokan érkeznek a teherautókhoz, elkél minden dolgos kéz" – mondja a főtörzs, aki szerint nagyon jó érzés segíteni az embereknek.

Egyébként a valamivel több, mint ötezres lakosú Bács-Kiskun megyei városban már jó tudják, hogy a katonák mindennap 9 és 15 óra között osztják az ivóvizet a művelődési ház előtti parkolóban. Ma is sokan érkeznek, gyalogosan, kerékpárral, vagy éppen autóval állnak meg a „katonazöld" teherautók mögött, s kérnek zacskós vizet vagy töltik meg műanyag flakonjaikat, kannáikat.

1595952325

„Általában hetente kétszer-háromszor jövök vízért. Egy-egy alkalommal hat-nyolc litert viszek a zacskózottból. A család csak issza ezt a vizet, főzésre tökéletes a csapból folyó" – meséli Nacsa János, aki a kerékpárjára szerelt csomagtartóba pakolja a katonáktól kapott, egyliteres kiszerelésű, „ivóvíz" feliratú zacskókat.

Ugyancsak biciklivel érkezett a művelődési házhoz Varga Imréné, aki szintén zacskós vizet kér az egyenruhásoktól. „A lajtos kocsiból kannába töltött víz nekem a múltkor egy kicsit túl klóros volt" – árulja el, majd hozzáteszi: egyszerre nyolc-tíz liter vizet visz haza, ami egymagának három-négy napra is elég.

Munkácsi Lajos szerint viszont az utánfutóból töltött ivóvíz sokkal finomabb, mint a zacskós, annak ugyanis „nincsen műanyagíze", így általában heti két-három alkalommal tölti meg 11 literes kannáját.

„Nagyon meg vagyok elégedve a katonákkal, udvariasak, készségesek, segítőkészek. Amint ideérek, mindig ketten-hárman ugranak és már töltik is meg a kannát. Látja, ahogy most is…" – mondja.

Fotó: Galovtsik Gábor