Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő nem tárgya Phenjan és Washington tárgyalásainak

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2018. június 18. 14:30

A Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő nem tárgya Phenjan és Washington között folytatott tárgyalásoknak, mert az az amerikai-dél-koreai szövetségre tartozik: „hadd fejezzem ki magamat világosan – nem volt sem vita, sem álláspontbeli változás a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok ügyében” – jelentette ki a szöuli elnöki hivatal egyik névtelenséget kérő, magas rangú tisztségviselője.

Mintegy 28 500 amerikai katona állomásozik Dél-Koreában az 1950-53-as koreai háború óta, amelyet békekötés helyett tűzszünet zárt, így a két Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással. Donald Trump amerikai elnök keddi, Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban folytatott találkozóját követően bejelentette, hogy kész felfüggeszteni Dél-Koreával a „költséges és provokatív" hadgyakorlatokat, amelyeket Phenjan többször kifogásolt.
 
Azt is jelezte, hogy előbb-utóbb haza szeretné hozni az amerikai csapatokat Dél-Koreából. Ugyanakkor úgy fogalmazott, „ez még nem része az egyenletnek", de reméli hamarosan az lesz.