Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A donyecki szakadárok vezetője szerint kudarcra vannak ítélve a minszki megállapodások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 20. 10:23

A donyecki szakadárok vezetője szerint kudarcra vannak ítélve a Nyugat közbenjárásával tető alá hozott, Kijevvel aláírt minszki tűzszüneti megállapodások.

Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője a BBC orosz adásának a hét végén adott interjúban beszélt erről. Hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodásoknak csak abban az esetben van értelmük, ha Kijev elismeri az önhatalmúlag kikiáltott „köztársaságát".

A BBC felhívja a figyelmet arra, hogy a Nyugat által támogatott ukrán hatalom korábban jelezte: a minszki megállapodásokkal összhangban a Moszkva-barát katonai alakulatok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területek Ukrajna részei maradnak, és Kijev fogja ellenőrizni teljes egészében az orosz-ukrán határt, azt a szakaszt is, amely jelenleg a szakadár területen van.

A tavalyi szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtásáról, február 12-én Minszkben aláírt tizenhárom pontos intézkedéscsomag kilencedik pontja valóban arról is rendelkezik, hogy „az ukrán kormány helyreállítja az államhatár feletti teljes körű ellenőrzést a konfliktusövezet egészében". Szó van benne továbbá arról is, hogy az ukrán törvényekkel összhangban kell megtartani a helyhatósági választást a szakadár területeken.

Olekszandr Zaharcsenko azt mondta ezzel szemben a hírtelevíziónak, hogy az általa vezetett „köztársaság" területét jelentős mértékben meg kell növelni, és nagy területeket kell hozzá csatolni az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló térségekből.

Az ukrán elnöki hivatal a BBC kérésére azonnal reagált Zaharcsenko szavaira. „Ukrajna maradéktalanul végrehajtja a minszki egyezményeket. A Donyec-medence Ukrajna elidegeníthetetlen része" – szögezte le közleményében az elnöki hivatal.