Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dzsihadisták lelőtték az iraki hadsereg egyik helikopterét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 5. 14:36

Lelőtték az iraki hadsereg egyik helikopterét az Iszlám Állam nevű (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei október 3-án, pénteken a közel-keleti ország északi részén – közölték a hatóságok.

A bagdadi védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Mi-35 típusú harci helikoptert az északi Beidzsi és al-Szenníje települések között lőtték le a Közel-Keleten előrenyomuló lázadók. A helikopter lelövéséről szóló híreket az iraki légierő egyik tisztségviselője is megerősítette, hozzátéve, hogy a harci gép pilótája és másodpilótája is életét vesztette.

Az IÁ a júniusban kezdődött iraki offenzívája során megfutamította a hadsereget, a csoportosulás tagjai így tettek szert páncélosokra és más katonai felszerelésekre.

A legújabb generációs – orosz gyártmányú – helikopter lelövése szakértők szerint azt mutatja, hogy a csoportosulás olyan légvédelmi fegyverekkel rendelkezik, amelyek veszélybe sodorhatják az Egyesült Államok vezette légi hadjárat sikerét.

A Washington vezette nemzetközi koalíció csütörtökön és pénteken újabb légicsapásokat hajtott végre Irakban, ezúttal az észak-iraki Szindzsár és a közép-iraki Fallúdzsa térségében.

Haider el-Abádi új iraki miniszterelnök eközben a hadsereg átszervezéséről és egy, az országot és a civileket védelmező nemzeti gárda felállításáról beszélt. Ali asz-Szisztáni ajatolláh, Irak vezető síita méltósága ennek kapcsán arra figyelmeztetett pénteki üzenetében, hogy gondosan, a felekezeti és etnikai törésvonalakra való tekintettel kell összeválogatni ezen gárda tagjait, így a gárdistáknak nem lesz olyan érzésük, hogy csak bizonyos csoportokat védelmeznek.

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztus 8-án Irakban, a múlt héten pedig Szíriában is légi hadműveleteket indított a terrorszervezet ellen, eddig azonban ez sem tudta megállítani a szélsőségesek előrenyomulását.