Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fehér Ház üdvözölte a kijevi megállapodást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 22. 16:01

A Fehér Ház február 21-én, pénteken üdvözölte az ukrán elnök és az ellenzék vezetői között létrejött megállapodást és segítséget ajánlott fel annak végrehajtásához, ugyanakkor jelezte, hogy az erőszakcselekmények elrendelőit felelősségre kell vonni, Washington pedig szükség esetén kész további szankciók bevezetésére.

Az amerikai elnöki hivatal kommünikéje szerint a kijevi egyezség összhangban áll azzal, amit az Egyesült Államok mindeddig támogatott, ez pedig az erőszak csillapítása, az alkotmánymódosítás, a koalíciós kormány megalakítása és előre hozott választások.

A Fehér Ház a közlemény szerint támogatja mindazok erőfeszítéseit, akik a megállapodást megkötötték, és elismeréssel adózik a „bátor ellenzéki vezetők" előtt, akik felismerték a kompromisszum szükségességét. Az Egyesült Államok segítséget ajánlott fel az egyezség végrehajtásához és egyúttal sürgette a megállapodás végrehajtását, amit megkülönböztetett figyelemmel fog követni.

1595967387

A megállapodás híre a barikádok mögött (fotó: AP)

Az elnöki hivatal sürgette, hogy Ukrajnában haladéktalanul tegyék meg az egyezség végrehajtásának első lépéseit – szüntessék be az erőszakot, hirdessenek meg amnesztiát, normalizálják a biztonsági helyzetet és a parlament fogadja el az alkotmányra vonatkozó törvénycsomagot – hogy ezáltal utat nyissanak a technokrata koalíciós kormány megalakításáról folytatandó tárgyalásoknak.

A Fehér Ház leszögezte, hogy alapvető fontosságú a békés tiltakozáshoz való jog tiszteletben tartása, még a Majdan (Kijev központi terének) esetében is.

„Ahogy mondtuk, az erőszakért és a válság kezdete óta elszenvedett áldozatokért való felelősök elszámoltatásának meg kell történnie, és mi továbbra is készen állunk arra, hogy szükség esetén újabb szankciókat vezessünk be" – hangzott a szóvivői hivatal által kiadott közlemény.

A kommüniké szerint az Egyesült Államok az ukrán nép mellett áll abban a törekvésében, hogy az egész országban helyreállítsa békét és a biztonságot.

CímkékV4