Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A foglyok szabadon engedését követelte az afgán elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 22. 13:03

Az érvényes megállapodások ellenére az amerikai erők fogságában lévő több tucatnyi fogoly szabadon engedésére és átadására szólított fel november 21-én, szerdán az afgán elnök. Hamid Karzai szerint ezeket a rabokat azonnal át kell adni az afgán hatóságoknak.

Az államfő azt követően követelt sürgős intézkedéseket, hogy megkezdődtek a tárgyalások, amelyeken megvitatják, milyen szerepet tölt be az Egyesült Államok Afganisztánban erői 2014-es kivonását követően.

Az elnök előzőleg olyan magas rangú védelmi, rendőrségi és igazságügyi tisztviselőkkel tárgyalt, akik felkeresték a korábban amerikaiak által ellenőrzött bagrami börtönt, és véleményük szerint az Egyesült Államok megsértette a börtön átadásáról szóló megállapodást.

Karzai csütörtökig adott haladékot az amerikaiaknak arra, hogy elengedjék azokat, akik az afgán törvények szerint szabadulhatnak, illetve átadják azokat a foglyokat, akiket az amerikaiak a megállapodás aláírását követően zártak börtönbe.

Washington az általa eddig fenntartott bagrami börtönt és 3,000 feltételezett tálib fegyverest adott át az afgán hatóságoknak – fél év alatt – szeptember 10-ig, valamint az azt követő két hónapos türelmi időben. A bagrami létesítményt sokan az ott történt komoly visszaélések miatt a Kuba szigetén, a guantánamói támaszponton létesített fogolytáborhoz, illetve az Irakban lévő Abu Graib börtönhöz hasonlítják.

Az afgán elnök szóvivője a hét elején azt mondta, hogy több mint 70 olyan rabot tartanak fogva jogtalanul az amerikai hatóságok, akiket az afgán bíróságok már tisztáztak a vádak alól.