Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fővárosban és északon bombázott célpontokat a felkelők elleni arab koalíció

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 28. 10:50

Újabb légicsapásokat mértek március 27én, pénteken Szaúd-Arábia és arab szövetségesei a síita húszi lázadók állásaira Jemen fővárosában és attól északra.

A fővárosban, Szanaában már második napja zajlottak a bombázások. Szemtanúk beszámolói szerint a helyi lakosok közül sokan pánikszerűen menekülni kezdtek a városból. A síita vallású húszi mozgalom otthonának számító Szaada tartományban két körzetet bombáztak. Helyi források szerint Kataf-al-Bokaa településen egy piactéren csapódtak be lövedékek, tucatnyian megsérültek vagy meghaltak.

Harci repülőgépek csapást mértek péntek hajnalban egy légi támaszpontra is a Szanaától északkeletre található Márib térségében. A város nincs a húszik kezén, de a térségben a velük szövetséges Köztársasági Gárda egységei tartózkodnak.

A gárda Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni elnököt követi. Egyes feltételezések szerint Száleh szította a húszi felkelést a jelenlegi elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi ellen.

A Hádi elnököt támogató Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei a csütörtökre virradó éjjel indítottak katonai beavatkozást Jemen területén a síita lázadók ellen, miután a fővárost már tavaly szeptember óta ellenőrzésük alatt tartó húszik Jemen déli részén is előrenyomultak.

A katonai akcióban több mint féltucat ország vesz részt. Pénteki közlések szerint az elnök elmenekült az országból.

A szanaai egészségügyi minisztérium illetékeseinek közlése szerint a bombázások kezdete óta eltelt első 24 órában legalább 39 civil vesztette életét a harcokban.