Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia és az amerikai elnök együtt emlékezett meg a szabadságért elesett katonákról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 6. 15:01

Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök együtt emlékezett meg június 6-án, pénteken a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján az elesett amerikai katonáktól és veteránokról a legendás Omaha Beach közelében található Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében, ahol több mint kilencezer hősi halált halt amerikai katona nyugszik.

„Franciaország soha nem felejti el, amivel az Egyesült Államoknak tartozik. Történelmünk olyan emlékezetes napját ünnepeljük, amelyen a két nép egy harcban egyesült, a szabadságért folytatott küzdelemben" – mondta személyes hangvételű, ünnepi beszédében a francia elnök. „Én itt születtem, Normandiában, Rouenban, a háborúban lerombolt városban" – emlékezetett a francia elnök.

Barack Obama „örök háláját" fejezte ki az ünnepségen megjelent több száz veteránnak, akik szavai szerint „a demokráciát és a szabadságot védték", s „ezt vérükkel írták" a tengerpart homokjába. Az amerikai elnök szerint a normadiai partok „a demokrácia hídjának kezdetét" jelentették 1944-ben, s a szövetségesek a háborúban „a biztonságot és a közjót teremtették meg a jövő" számára.

„Korábbi ellenségeinket új szövetségeseinkké tettük. Új prosperitást építettünk. Európa nyugati felétől a keleti feléig. Dél-Amerikától Délkelet-Ázsiáig. Hetven évnyi demokratikus mozgalom terjedt szét" – fogalmazott Obama.

A beszédeket követően a közel 10 ezer résztvevő elhelyezte a megemlékezés virágait, majd egyperces néma vigyázzállással adózott az elesett katonák emléke előtt. Az ünnepség 21 ágyúlövéssel zárult.

A megemlékezés kezdetén a francia és az amerikai elnök fejet hajtott a Roosevelt testvérek sírja felett, akik mindketten Franciaországban vesztették életüket. Franklin D. Roosevelt volt amerikai elnök idősebb fia, Theodore a második, a fiatalabb, Quentin pedig még az első világháborúban.

A második világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó 1944. június 6-i akció a történelem legnagyobb partraszállási művelete volt hárommillió katona mozgósításával. A nyugati front megnyitása hozzájárult a náci Németország katonai összeomlásához, a második világháború gyorsabb befejezéséhez Európában.

Az ünnepség reggel francia nemzeti megemlékezéssel kezdődött a régió székhelyének számító Caenban, ahol Francois Hollande a mintegy 20 ezer francia civil áldozatra emlékezett.

„Azt szeretném a 70. évfordulón, hogy a nemzeti megemlékezés mindenkihez szóljon, civilekhez és katonákhoz is. Azt szeretném, ha elismernék a normandiaiak szerepét" – mondta a francia államfő a civil áldozatok emlékére emelt emlékmű avatásánál.

Ez az első alkalom, hogy Franciaországban állami szinten megemlékeznek arról a 20 ezer civil áldozatról, akik 1944. június 6. és augusztus 22. között a szövetségesek bombázásaiban vesztették életüket.

Ezzel egyidőben a Bayeux-i katedrálisban közel négyszáz brit veteránnal együtt emlékezett David Cameron brit miniszterelnök, Károly walesi herceg, brit trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő.

A brit vendégeket Manuel Valls francia kormányfő fogadta.

II. Erzsébet brit királynő közleményében a veteránok „hatalmas és hősies erőfeszítésére" és „hihetetlen áldozatára" emlékeztetett. A brit államfő, aki helikopteren érkezett Párizsból Normandiába, a gótikus katedrálisban tartott szertartáson nem volt jelen, ő a Bayeux-i brit katonai temetőben – ahol 11 ország mintegy 4600 katonája nyugszik – rendezett ünnepségen hajtott fejet a brit katonák emléke előtt.

A francia elnök az állam- és kormányfőket – akikhez az ukrán válságról folytatott deauville-i egyeztetésüket követően csatlakozott Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök -, valamint Petro Porosenko megválasztott ukrán elnököt és a veteránokat, mintegy nyolcszáz személyiséget Bénouville kastélyában látja vendégül ebédre. Ebben a városban található a Pegazus-hídként ismertté vált átkelőhely, amelyen 1944. június 6-án megérkeztek a brit kommandósok.

Az orosz elnök az ukrán válság kirobbanása óta a normandiai évforduló alkalmából találkozott először nyugati vezetőkkel.

Csütörtök este David Cameron brit miniszterelnökkel egyeztetett Párizsban, azt követően pedig Francois Hollande francia elnökkel vacsorázott a francia elnöki hivatalban.

Az amerikai elnök előzetesen elzárkózott attól, hogy Putyinnal kezet fogjon, illetve kétoldalú megbeszélést folytasson. Az viszont nem kizárt, hogy az orosz elnök és a megválasztott ukrán államfő délután találkozik egymással.

A nemzetközi megemlékezés délután fél 3-kor kezdődött Ouistrehamben, a Sword Beachen, ahol 1944. június 6-án partra szálltak a brit és francia katonák. A látványosnak ígérkező ünnepségen ötszáz katonazenész és 650 statiszta idézni meg négy jelenetben a leghosszabb nap, a D-Day eseményeit.

Normandiában 1944. június 6-án reggel fél hétkor kezdődött meg a partraszállás az Omaha, a Utah, a Gold, a Juno és a Sword elnevezésű partszakaszokon, s a nap végéig 156 ezer katona volt a szárazföldön, őket 12 ezer repülő fedezte. Német részről mintegy 30 ezer katona és 500 repülőgép próbált ellenállni. Július végéig a szövetségesek 1,5 millió katonával vettek részt a hadműveletben.