Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pentagon: Kína többet költ a haderejére, mint amennyit elismer

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 6. 14:40

A katonai arzenálját modernizáló Kína tavaly 145 milliárd dollárt költött haderejére, ami több a Peking által hivatalosan megnevezett összegnél – közölte június 5-én, csütörtökön a Pentagon.

Az amerikai védelmi minisztériumnak a 2013-as árakra és valutaárfolyamokra támaszkodó becslése szerint a valós kínai katonai büdzsé 21 százalékkal volt magasabb a hivatalosan közölt 119,5 milliárd dollárnál. A Pentagon ezt a kongresszusnak készített éves jelentésében állította, amely szerint Kína védelmi képességei folyamatosan javulnak.

Az amerikai védelmi tárca elismerte, hogy a költségvetés korlátozott átláthatósága és a parancsgazdaságról való áttérés befejezetlen mivolta miatt nehéz pontosan felmérni a kínai katonai kiadásokat.

A Pentagon mindössze néhány nappal azután juttatta el a törvényhozásnak a 96 oldalas dokumentumot, hogy Chuck Hagel védelmi miniszter szokatlanul kemény hangnemben azzal vádolta meg Pekinget, hogy területi követeléseivel destabilizálja a Dél- és a Kelet-kínai-tenger térségét.

A jelentés azt állítja, hogy Peking előre nem látott helyzetekre próbál meg felkészülni a régióban.

A kínai haditengerészet októberben minden idők legnagyobb gyakorlatára készül, 5. manőver kódnéven.

A Pentagon szerint Kína arra törekszik, hogy katonai erejét minél nagyobb távolságra tudja „kivetíteni". A védelmi tárca ismételten arra figyelmeztetett, hogy kínai katonai hackerek kibernetikai kémtevékenységet folytatnak egyebek között az amerikai védelmi ipar ellen.

A minisztérium úgy véli, hogy azok az összegek, amelyeket Kína költ a dróntechnológia fejlesztésére, a közeljövőben utolérhetik, sőt meghaladhatják a hasonló amerikai kiadásokat. A jelentés szerint 2013 szeptemberében „feltehetően" egy kínai felderítő drónt észleltek a Kelet-kínai-tenger térségében.

Peking tavaly négyfajta pilóta nélküli repülőgép fejlesztésével kapcsolatban tett közzé részleteket, amelyek egyike az ország első „lopakodó" drónja, a Ligian.