Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétesélyes győzelem – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 6. 14:23

Higgye el Lang, a partraszállás első huszonnégy órája döntő lesz… Németország sorsa akkor dől el… a szövetségeseknek is, a németeknek is az lesz a leghosszabb nap – mondta 1944. április 22-én Erwin Rommel tábornagy segédtisztjének, az Atlanti Fal erődítményeit ellenőrző szemleútján.

1595973337
A Sivatagi Róka, bár nem sejtette sem az időpontot, sem a helyszínt, a jövőbe látott. A 46 nap múlva felvirradó hajnal sok áldozat árán, de meghozta a sorsdöntő változásokat.

A nyugat-európai partraszállásról szóló döntést a szövetséges hatalmak vezetői 1943 januárjában, casablancai tanácskozásukon hozták meg. Joszif Sztálin már régóta követelte, hogy a szovjet Vörös Hadseregre háruló háborús terheket osszák meg a második front megnyitásával, ezzel rákényszerítve Hitlert, hogy a Franciaországot megszálló csapatait egészítse ki a keleti frontról kivont, harcokban edzett alakulataival.

Az előkészítés 18 hónapig tartott és a hadviselés, valamint a haditechnika számos területét érintette. Soha még a hadtörténelem során nem kapott ennyire fontos szerepet a logisztika, hiszen nemcsak a katonák szállításáról, de az utánpótlás napi biztosításáról is gondoskodni kellett. A felkészülés időszakában kapott egyre nagyobb szerepet az ejtőernyős-kiképzés Angliában és az Egyesült Államokban, mivel a stratégák elképzeléseiben közel 30 ezer katona éjszakai harci ugrása jelentette a hadművelet kezdetét.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 13-án, pénteken megjelenő számában!)