Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia hadsereg megkezdte kivonulását Maliból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 10. 20:34

Az első száz katona távozásával megkezdték kivonulásukat Maliból az iszlamista csoportok visszaszorítását segítő francia erők – jelentette be április 9-én, kedden a francia hadsereg vezérkara Párizsban.

A Mali északi részén található Tessalitban aktív katonák hétfőn érkeztek meg a ciprusi Páfoszra, ahol három napot töltenek el, mielőtt visszaindulnának Franciaországba.

Jelenleg a francia hadsereg mintegy négyezer katonája tartózkodik az afrikai országban, de Párizs tervei szerint ez a szám a júliusban esedékes helyi parlamenti és elnökválasztásokra kétezer körülire csökken. Az év végén pedig már csupán ezer gall katona segítené a mali kormányt, valamint az ENSZ várhatóan nyáron érkező 11 ezer fős békefenntartó kontingensét.

Párizs szerint a nyugat-afrikai ország bizonytalan jövője miatt hosszú távú jelenlétre is szükség van. Hasonló együttműködésre már van példa a kontinensen: a francia erők 2002 óta támogatják a kéksisakosok munkáját Elefántcsontparton.

A január 11-én kezdődött francia-afrikai hadműveletek során az iszlamisták vezérkarát lefejezték, és északi hátországukat felszámolták. A csapatok a mintegy 1500-2000 beazonosított szélsőségesből körülbelül hatszázzal végeztek, és fegyverraktáraik nagy részét is felszámolták. A francia erők elsődleges célpontja az Iszlám Maghreb al-Kaidája nevű terrorszervezet volt.