Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a temetőben és a szántóföldön

Szöveg: Szűcs László |  2013. április 10. 21:01

Két soron kívüli bejelentés is érkezett a mai napon az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére − tájékoztatta a honvedelem.hu-t április 10-én, szerda délután Németh-Zsohár Agnieszka százados, az alakulat kommunikációs tisztje.

Érden, az Ercsi úti temetőben, sírásás közben került a felszínre egy 7,5 centiméteres és egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú tüzérségi gránáthüvely, éles csappantyúval. Amíg a tűzszerészek a robbanószerkezeteket megvizsgálták, a rendőrség a területet 100 méteres sugarú körben lezárta. A gránáthüvelyeket a Szabó Tamás törzsőrmester vezette járőr megsemmisítésre elszállította a helyszínről.

Ugyancsak szerdán érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy Bugac külterületén, szántóföldön − vélhetően a közelmúltban leesett nagy mennyiségű eső következtében − több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező tűzszerészek összesen 16 darab, 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot találtak, így azt valószínűsítették, hogy egy lőszerlerakatra bukkantak. A robbanószerkezetekről a Martin László zászlós vezette járőr megállapította, hogy nincsenek kilőve, ugyanakkor gyújtószerkezetük nagyon rossz állapotban van. A tűzszerészek a robbanótesteket a sötétség miatt szerdán már nem tudták megsemmisíteni, másnapi felrobbantásukig a helyi rendőrök gondoskodnak őrzésükről.

Fotó: archív

Címkéktűzszerész