Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia hadsereg újabb sikeres művelete a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 7. 12:28

Számos lázadóval végzett a Közép-afrikai Köztársaságban a francia hadsereg a Sangaris nevű művelet keretében – jelentette be május 6-án, kedden Párizsban a francia vezérkari főnök szóvivője.

A francia katonák hétfőn csaptak össze a lázadókkal Banguitól 450 kilométerre délnyugatra, miután egy nagyjából negyvenfős csoport rájuk támadt. A háromórás harcokban Csádból érkezett francia vadászgépek is részt vettek. Az összecsapásban francia katonák nem sebesültek meg.

A világ egyik legszegényebb országában azután szabadult el a pokol, hogy tavaly muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát. Az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontás megállítása végett Franciaország és az Afrikai Unió – az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel lépett közbe. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé.