Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harminc új svájci gárdista tette le esküjét a Vatikánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 7. 13:33

A katolikus egyházfő személyi biztonságát felügyelő svájci gárda harminc új tagja tette le esküjét május 6-án, kedden a Vatikánban.

Húsz német anyanyelvű, hat francia, valamint négy olasz nyelvű kantonban született svájci fiatalember esküdött hűséget a pápának az apostoli paloták San Damaso-udvarán.

A trombitaszótól és dobpergéstől kísért eskütétel a hagyomány jegyében zajlott le: a kék-piros-narancssárga csíkos egyenruhás svájci gárdisták új tagjai – a Szentháromság jelképeként – három ujjukat a magasba emelve mondták el az eskü német szövegét Daniel Rudolf Anrig parancsnok előtt.

Az ünnepélyes eskütételen jelen volt Angelo Becciu szentszéki államtitkár helyettes és Georg Gänswein a Pápai Ház prefektusa is, valamint a svájci gárdisták családtagjai.

A mindenkori egyházfőt védelmező, 110 fős testőrség 1506-ban alakult meg. A svájci gárda új tagjai minden évben május 6-án teszik le esküjüket 1527. május 6-ra emlékezve, amikor a pápai testőrség 147 tagja életét feláldozva mentette meg VII. Kelemen pápát V. Károly német-római császárnak, spanyol királynak a Rómát elfoglaló csapataival szemben.

A svájci gárdisták jellegzetes egyenruhája az idén száz éves. A legendával ellentétben az egyenruhát nem Michelangelo, hanem Jules Repond, a svájci gárdisták volt parancsnoka tervezte 1914-ben.

A svájci gárda tagjai a mai napig kivétel nélkül 18-30 év közötti, katolikus svájci állampolgárok. Kétéves szolgálatuk alatt havi 1300 euró zsoldot kapnak.

A svájci gárdistákat 2009 óta vezető Anrig parancsnok a Vatikánban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig azért nem nyitották meg a pápai testőrség kapuit a nők előtt, mivel soha egyetlen egy nő sem jelentkezett erre a szolgálatra.