Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia hatóságok kiadtak két ETA-tagot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 20. 16:40

Kiadták a francia hatóságok Spanyolországnak az ETA baszk szeparatista szervezet két tagját – közölte a spanyol rendőrség.

A két ETA-tag, Eneko Bilbao és Aingeru Cardano spanyol ügynök felügyelete alatt tért vissza Spanyolországba – részletezte a spanyol rendőrség január 18-án, pénteken késő este.

A francia hatóságok már 2006-ban letartóztatták Bilbaót az ország középső részén, Labesserette településen. A férfit a spanyol igazságszolgáltatás azzal vádolja, hogy terrorista szervezet tagja, merényleteket kísérelt meg és hajtott végre egy terrorista szervezet soraiban.

Aingeru Cardanót 2007-ben fogták el Franciaországban, Baszkföld francia részén. Az ő kiadatását a spanyol büntetőbíróság a terrorista szervezet kötelékében elkövetett merényletek miatt kérte.

A francia hatóságok legutóbb január 10-én adták át Spanyolországnak a Baszkföld elszakadásáért küzdő ETA egy tagját: Cristina Goiricelayát, akit fegyveres szervezettel való együttműködésért köröztek az ibériai országban.

Egy hete tízezrek vonultak fel Bilbaóban, olyan amnesztiát követelve, amelynek nyomán az baszk szeparatista mozgalom másutt bebörtönzött tagjai odahaza, Baszkföldön tölthetnék le büntetésük hátralévő részét.