Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia légierő is akcióba lépett az Iszlám Állam elleni harcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 30. 18:47

A francia légierő is bekapcsolódott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni légi hadjáratba Szíriában.

A francia elnöki hivatal szeptember 27-ei, vasárnapi közleménye szerint Franciaország az elmúlt több mint két hétben végrehajtott felderítő repülések során szerzett információk alapján mért légicsapásokat az Iszlám Állam (IÁ) szíriai állásaira, és összehangolta akcióját a térségbeli partnerországokkal – írja az MTI.

A közlemény szerint Párizs eltökélt abban, hogy harcolni fog az IÁ jelentette terrorista veszély ellen, és minden esetben lecsap a szervezetre, ha veszélybe kerül az ország biztonsága. A szíriai káoszra átfogó választ kell adni, a polgári lakosságot meg kell védeni mindenfajta erőszaktól, attól, amelyet az IÁ és más terrorszervezetek képviselnek, de Bassár el-Aszad elnök gyilkos bombázásai ellen is. Az elnöki hivatal szerint minden korábbinál sürgetőbb a szíriai politikai átmenet létrejötte a damaszkuszi rezsim egyes elemeinek és a mérsékelt ellenzéknek a részvételével.

Francois Hollande francia államfő szeptember elején jelentette be, hogy hazája stratégiát vált, és nemcsak Irakban, hanem Szíriában is légicsapásokat fog mérni az Iszlám Államra. Hollande kizárta a szárazföldi katonai beavatkozást Szíriában, de megerősítette, hogy támogatná a szomszédos államok esetleges koalícióját az Iszlám Állam ellen az ország felszabadítására. A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi hadjáratban.

A Francia Légierő első szíriai felderítő repülései szeptember közepén kezdődtek.

Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segíti Párizs, mert attól tart, hogy a légicsapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusában kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait.