Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jemeni elnök a hadsereg átszervezésével meggyengítette riválisa hatalmát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 20. 12:00

A jemeni elnök december 19-én, szerdán elrendelte a hadsereg teljes átszervezését, amivel nyilvánvalóan az a célja, hogy meggyengítse politikai ellenlábasának hatalmát, de egyúttal még ingatagabbá válhat az arab ország belpolitikai helyzete.

Az utóbbi hónapokban megszaporodtak a katonai és rendőrségi vezetők elleni támadások Jemen déli részén, ahol erős hídfőállásokat építettek ki az al-Kaida terroristahálózattal rokonszenvező radikális iszlamista fegyveresek. A szélsőségesek azt használták ki, hogy meggyengült a központi hatalom, miután 2011-ben népfelkelés megdöntötte Ali Abdalláh Száleh elnök uralmát.

Utóda az 1994 óta alelnök Abed Rabbo Manszúr Hádi lett.

A biztonság megteremtése nagyon fontos az Egyesült Államoknak és perzsa-öbölbeli szövetségeseinek, mert Jemen belső konfliktusai veszélyt jelentenek a kőolajban gazdag, szomszédos Szaúd-Arábiára és a hajózási útvonalakra.

Hádi megszünteti az elit Köztársasági Gárdát és az Első Páncélozott Hadosztályt. Kialakítanak négy fegyvernemet: a szárazföldi egységet, a légierőt, a haditengerészetet és a határőrséget – jelentette az állami televízió.

Az elnök tulajdonképpen ezzel egyesíteni akarja a hadsereget, mert azt eddig megosztották a Száleh volt elnökkel szövetséges, illetve ellenséges tábornokok.

A Köztársasági Gárdát a volt elnök fia, Ahmed Száleh dandártábornok vezette, aki ellenfele Hádi elnöknek. Az államfői rendelet megfosztja a tábornokot ettől a beosztástól.