Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kolumbiai kormány szerint a gerillák megszegték a fegyverszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 3. 14:35

Hatósági közlés szerint Kolumbiában a kormánnyal béketárgyalásokat kezdett gerillák megszegték az általuk vállalt fegyverszünetet szilveszter éjszakáján.

A rendőrség szerdai közlése szerint a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillái a csendes-óceáni partvidéken, Guapiban kézigránáttal megtámadtak egy rendőrposztot, és megsebesítettek két rendőrt, valamint négy polgári személyt is.

A FARC több évtizede fegyveres harcot folytat a kormány ellen, de a két fél ősszel átfogó béketárgyalásba kezdett. Szándékaik komolyságát bizonyítandó a gerillák január 20-ig fegyverszünetet vállaltak.

A kormány korábban jelezte, hogy régebbi tapasztalatai alapján nem hisz a gerilláknak, és a maga részéről nem csatlakozik a fegyvernyugváshoz. A mostani támadásban a hatóságok annak bizonyítékát látják, hogy a FARC nem tartja be ígéretét.

Juan Manuel Santos államfő korábbi közlése szerint a hadsereg addig folytatja a harcot, amíg tető alá nem hozzák a végleges békeegyezményt. A kormányerők legutóbb a múlt év utolsó napján intéztek légitámadást a gerillák ellen Észak-Kolumbiában, és megöltek 13 FARC-tagot.

A baloldali félkatonai szervezet 1964-ben alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek a védelmében. Az utóbbi harminc év alatt a konfliktus a kormány becslései szerint 600 ezer halálos áldozatot követelt, 3,7 millió ember pedig elmenekült a lakóhelyéről.

A novemberben kezdett béketárgyalásokon az ünnepek miatt jelenleg szünetet tartanak, azok a tervek szerint január 14-én folytatódnak Havannában.