Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhúsz bocskais katona osztja az ivóvizet

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. január 3. 15:36

Alapos felkészítést kaptak azok a katonák, akik a következő hónapokban tiszta és egészséges ivóvízzel látják el a lakosságot az érintett településeken – mondta Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese január 3-án délelőtt Bocskaikerten.

1595947214

Január 1-jétől 123 település mintegy 340 ezer lakóját látja el egészséges ivóvízzel a Magyar Honvédség. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrsége összesen hat megye 67 településén kezdte meg az ivóvízosztást a héten: a katonák Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben látják el feladataikat.

Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese a Debrecentől mintegy 15 kilométerre lévő, 2500 lakosú Bocskaikert településen ismertette, hogyan érinti az új feladat a dandár katonáit. A bocskaisok mintegy 120 katonával, közel 100 technikai eszközzel teljesítik vállalásaikat, és ezáltal körülbelül 180 ezer embert látnak el az előírt minőségű ivóvízzel. Ebből 15 ezren laknak az érintett hét hajdú-bihari településen. A nagy távolságok miatt a Borsod-Abaúj-Zemplénben található települések ellátását egy „előretolt bázisról" végzik, amely ezekben a hetekben Tolcsván található. Az érintett falvakat kétnaponta látogatják meg, és kétnapi ivóvíz-fejadagot osztanak ki a helyi önkormányzatokkal történt egyeztetések után. A vizet 1 köbméteres vízszállító utánfutókkal és 8 köbméteres vízszállító tehergépjárművekkel szállítják a kiosztópontokra. Az előírt fejadag személyenként két liter naponta, de – mint Lippai Péter, illetve Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere fogalmazott – amennyiben valaki ennél többet kér, a katonák természetesen „nem fogják elküldeni".

Lippai ezredes és Szőllős Sándor egyaránt hangsúlyozta: a szóban forgó településeken nem változott az ivóvíz minősége, a víz nem lett rosszabb vagy fogyasztásra alkalmatlan, egyszerűen csak az Európai Unió által előírt kötelezettségeknek kell eleget tennünk. A hatályos szabályok értelmében azelőtt literenként 20 mikrogramm volt a megengedett maximális arzéntartalom, ez azonban januártól felére, literenkénti 10 mikrogrammra csökkent.

1595947214

Lippai Péter a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a dandár állományából a feladat végrehajtására kiválogatott katonák heti váltásban dolgoznak, és ez idő alatt kizárólag a vízosztással foglalkoznak, minden más feladatuk alól mentesítették őket. A katonáknak megfelelő képesítéssel kell rendelkezniük vontatmányos gépjárművezetéshez, tisztában kell lenniük az adott vízszállító eszközök kezelésével, és természetesen felkészítették őket a lakossággal való érintkezés szabályaira, illetve a téli időjárási viszonyok melletti közlekedésre is.

Az ezredes az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján úgy látja: a honvédség és a civil lakosság kapcsolatait mindenképpen erősíteni fogja a vízosztás.

Fotó: A szerző felvételei